У Польщі зробили нову заяву щодо відправки українських ухилянтів на батьківщину

У Польщі зробили нову заяву з приводу можливого відправлення українських чоловіків на батьківщину. Поки що ухильників ніхто нікуди не відправляє. Але якщо українська влада звернеться до польської з таким проханням, то все можливо.

Таку заяву зробив глава польського МЗС Радослав Сікорський в інтерв’ю, яке він дав TVN24.

Польща готова відмовити в притулку українським чоловікам призовного віку і повернути їх в Україну. Однак за своєю ініціативою вона цього робити не буде. Оскільки це досить делікатне питання, то ініціатива, безумовно, має виходити від української влади, каже Сікорський. Самі ж поляки не в праві ухвалювати таких рішень.

“Це етично неоднозначне питання. Хоча, звичайно, ми розуміємо, що Україна потребує своїх захисників, щоб захистити свою Батьківщину”, – заявив глава польського зовнішньополітичного відомства.

Поки що ясності в цьому питанні немає. Схоже, українська влада теж поки що не вирішила, чи потрібно повертати чоловіків з-за кордону, і яким чином цього зробити технічно. Утім, ідея з обмеженням консульських послуг може бути ефективною, вважає Радослав Сікорський.

Крім того, очільник польського МЗС поділився, що йшлося про це ще в грудні минулого року, коли він приїжджав до Києва після свого призначення на посаду міністра.

“Раніше, у грудні, коли я був у Києві одразу після призначення на посаду, українська сторона говорила трохи інше, але в тому ж напрямку. А саме, що вони матимуть довідку для своїх громадян про те, що в нього врегульовані стосунки з військовою службою, і вони просили на рівні Євросоюзу не надавати соціальні пільги людям, у яких немає такої довідки”, – розповів Сікорський.

Ольга Степанова

Recent Posts

В Україні запроваджують аварійні відключення світла: про які регіони йдеться

Сьогодні, 14 травня, з 21:00 до 24:00 год. Укренерго запроваджує контрольовані аварійні відключення світла в усіх регіонах України.…

2 години ago

Блінкен назвав корупцію у владі та судах головною бідою України

Україні доведеться реалізувати суттєві реформи для розвитку економіки та оборонного сектору. Відповідну заяву сьогодні, 14…

2 години ago

Тиха гавань для багатіїв: хто з українських експосадовців має нерухомість в Дубаї

Журналісти проєкту Радіо Свобода "Схеми" знайшли елітну нерухомість у Дубаю (ОАЕ), що належить родичам колишніх українських…

2 години ago

У Тернопільській області син морив голодом 93-річну матір, аби виманити її пенсію

До дільничного офіцера звернувся діловод сільради та повідомив про те, що вони разом із соціальним…

2 години ago

Українські банки на третьому році війни отримали рекордний прибуток

Прибуток, отриманий банками в Україні за перший квартал 2024 року, виявився рекордним. Він на 18%…

2 години ago

Ажіотаж спаде: Веніславський сказав, коли мобілізація сильно вщухне

Федір Веніславський, член комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки, виступив…

3 години ago