Китай та Саудівська Аравія кинули виклик домінуванню долара

Поглиблення зв’язків між Китаєм та Саудівською Аравією стало помітним після теплого прийому китайського лідера в Ер-Ріяді, де для нього розстелили не червону, а фіолетову килимову доріжку, пише Yahoo.

Цей прихильний прийом став символом поглиблення зв’язків між Китаєм та Саудівською Аравією, яка тривалий час вважалася найближчим союзником США на Близькому Сході. Але з певних часів Пекін почав активно схиляти королівство на Схід, до чого і лідер Саудівської Аравії Мухаммад бен Салман, схоже, відкрито.

Однією з цілей зближення двох країн стали спроби кинути виклик глобальному домінуванню долара, зокрема шляхом торгівлі нафтою та газом у юанях. Справа в тому, що з 1974 року Саудівська Аравія повністю торгувала нафтою в доларах. Але вже в листопаді минулого року Китай здійснив прорив, і обидві країни підписали угоду про створення лінії валютного свопу на 50 млрд юанів, згідно з якою Саудівська Аравія отримала вільний доступ до постачання юанів за встановленим обмінним курсом, і таку саму можливість отримав Пекін щодо саудівських ріалів. .

Ця угода стала важливим поворотним моментом: якщо торгівля нафтою та газом КСА з Китаєм здійснюватиметься в юанях, така торгівля вийде за межі західної фінансової системи і не підлягатиме санкціям, незважаючи на те, що сума 50 млрд. юанів у принципі невелика. Символ такої угоди полягає в тому, що вона дає сигнал світовій спільноті, що Саудівська Аравія готова використати юані. Так вже зробила інша країна та найбільший партнер Китаю з торгівлі нафтою — Росія.

Однак заради справедливості зазначимо, що поки що більшість державного і приватного боргу в усьому світі зберігається в доларах. На долар припадає майже половина всіх платежів по всьому світу, тоді як на юань менш ніж 4%. Долар вільно конвертується, юань — ні, й у Китаї діють обмеження потоків капіталу.

Плюсом для Китаю є те, що кількість транзакцій за участю юаня зростає з геометричною прогресією. У вересні цього року він обігнав євро як другу валюту, що найбільш використовується, у світовій торгівлі.

Ольга Степанова

Recent Posts

Жінку оштрафували на 140 тисяч гривень через ТЦК і забрали телефон

У Чернігівській області жінку оштрафували на 140 тисяч гривень за те що вона у місцевому…

28 секунд ago

Не наші методи: нардеп “Слуги народу” вважає, що гроші добровольцям ЗСУ не потрібні

Народний депутат Ігор Кривошеєв називає виплати військовим "неправильною мотивацією". Народний депутат від "Слуги народу" Ігор Кривошеєв вважає,…

6 хв. ago

Через густий туман у Києві трапилось багато серйозних ДТП: подробиці та фото, відео

У суботу, 5 жовтня, Київ опинився в умовах густого туману, що спричинило значне ускладнення ситуації…

20 хв. ago

Окупанти будуть атакувати Запоріжжя: у ЗСУ спрогнозували, кили буде гаряче

Ситуація на Запорізькому напрямку неспокійна. Окупанти можуть активізувати штурми вже найближчими днями. Але прямо зараз активність росіян…

38 хв. ago

Українцям пропонують виживати на 3000 гривень: у владі кажуть – це реально

Проєкт державного бюджету на 2025 рік передбачає замороження соціальних стандартів через обмежені ресурси. Зокрема, підвищення…

51 хв. ago

Захід перейшов до потужного тиску на Зеленського з метою припинення війни – El Pais

Союзники України розпочинають новий етап тиску на Київ, щоб домовитися про закінчення війни. Про це…

59 хв. ago