Таємницю катаклізмів буде розкрито: вчені пробурять свердловину в епіцентрі потужного землетрусу

Група міжнародних вчених, включно з Австралійським національним університетом (ANU), готується до доволі сміливої місії в районі Японської западини (геологічно гарячої точки, що спричинила руйнівні землетруси та цунамі), щоб з’ясувати подробиці того, як відбуваються ці катаклізми.

“Я дуже радий стати частиною дивовижної команди міжнародних експертів із понад десятка країн, які зберуться разом, щоб ми могли краще підготуватися до них [землетрусів] і зменшити їхні наслідки”, – заявив геофізик ANU і директор Австралійського і Новозеландського міжнародного консорціуму наукового буріння (ANZIC) Рон Хакні, пише Interesting Engineering.

Японська западина – це глибокий океанічний жолоб, розташований на схід від Японії в західній частині північної частини Тихого океану з глибиною близько 8 046 метрів. Науковці, як повідомляється, будуть під час 7-тижневої місії працювати на судні “Чікю” – найкращому провідному науковому кораблі в усьому світі. “Чікю” володіє найсучаснішими можливостями для буріння, що необхідно для роботи в сейсмогенній зоні землетрусу Тохоку 2011 року з магнітудою 9 балів.

“На цій ділянці вже проводилося буріння – через рік після землетрусу. Буде цікаво подивитися, як змінилися породи відтоді”, – додав Хакні.

Під час буріння вчені намагатимуться витягти зразки керна (циліндричних стовпчиків гірської породи) з обох боків лінії розлому. Вони пробурять приблизно кілометр осадових порід у воді на глибині близько семи кілометрів. Ці зразки дадуть цінні відомості про геологічні процеси, які призводять до землетрусів і цунамі, після того, як проаналізують їх, вимірявши їхню міцність, щільність та інші властивості, ідеться в матеріалі.

Землетрус Тохоку

Землетрус тоді стався через раптове вивільнення накопиченої за століття напруги вздовж лінії розлому. Унаслідок чого тектонічна плита під Японією різко зсунулася, змістивши значну частину океанського дна і породивши руйнівне цунамі.

Романчук Микола

Recent Posts

Мільйони в коробках і фальшиві діагнози: як ТЦК і МСЕК наживаються на війні

Під час війни корупція у військово-лікарських комісіях (ВЛК) та територіальних центрах комплектування (ТЦК) набула жахливих…

16 хв. ago

Скандал у парку: хаскі загриз лебедя, а власника мобілізували до ЗСУ

В Івано-Франківську пес породи хаскі напав на чорного лебедя в парку, що обурило мешканців міста.…

27 хв. ago

Супутники Ілона Маска над Україною: вражаюче видовище з’явилось у небі

В нічному небі над Україною з’явився рідкісний «паровозик» із супутників Starlink, привернувши увагу тисяч людей.…

35 хв. ago

Прожити до 200 років: як медицина планує подолати старіння

Нові дослідження показали максимальний вік, до якого може дожити людина, а також фактори, що впливають…

46 хв. ago

Як позбутися зморшок на лобі без уколів: 4 дієві вправи від косметолога

Зморшки на лобі — це горизонтальні лінії, які виникають через часте піднімання брів. За словами…

1 годину ago

“Мобілізація в Україні неефективна”: військовий пояснив, що потрібно змінити вже зараз

Мобілізаційна система в Україні потребує серйозних змін, адже нинішній підхід не забезпечує необхідну кількість та…

1 годину ago