Таємницю катаклізмів буде розкрито: вчені пробурять свердловину в епіцентрі потужного землетрусу

Група міжнародних вчених, включно з Австралійським національним університетом (ANU), готується до доволі сміливої місії в районі Японської западини (геологічно гарячої точки, що спричинила руйнівні землетруси та цунамі), щоб з’ясувати подробиці того, як відбуваються ці катаклізми.

“Я дуже радий стати частиною дивовижної команди міжнародних експертів із понад десятка країн, які зберуться разом, щоб ми могли краще підготуватися до них [землетрусів] і зменшити їхні наслідки”, – заявив геофізик ANU і директор Австралійського і Новозеландського міжнародного консорціуму наукового буріння (ANZIC) Рон Хакні, пише Interesting Engineering.

Японська западина – це глибокий океанічний жолоб, розташований на схід від Японії в західній частині північної частини Тихого океану з глибиною близько 8 046 метрів. Науковці, як повідомляється, будуть під час 7-тижневої місії працювати на судні “Чікю” – найкращому провідному науковому кораблі в усьому світі. “Чікю” володіє найсучаснішими можливостями для буріння, що необхідно для роботи в сейсмогенній зоні землетрусу Тохоку 2011 року з магнітудою 9 балів.

“На цій ділянці вже проводилося буріння – через рік після землетрусу. Буде цікаво подивитися, як змінилися породи відтоді”, – додав Хакні.

Під час буріння вчені намагатимуться витягти зразки керна (циліндричних стовпчиків гірської породи) з обох боків лінії розлому. Вони пробурять приблизно кілометр осадових порід у воді на глибині близько семи кілометрів. Ці зразки дадуть цінні відомості про геологічні процеси, які призводять до землетрусів і цунамі, після того, як проаналізують їх, вимірявши їхню міцність, щільність та інші властивості, ідеться в матеріалі.

Землетрус Тохоку

Землетрус тоді стався через раптове вивільнення накопиченої за століття напруги вздовж лінії розлому. Унаслідок чого тектонічна плита під Японією різко зсунулася, змістивши значну частину океанського дна і породивши руйнівне цунамі.

Романчук Микола

Recent Posts

Тепло і без дощу: прогноз погоди в Києві на початок тижня

Мешканці Києва зможуть насолодитися теплом та відсутністю дощів на початку тижня. У понеділок, 28 жовтня,…

4 хв. ago

Штраф за відмову від повістки: як уникнути арешту майна

Військовозобов’язані, які відмовляються від повістки, не отримують штраф автоматично, однак ризик адміністративного стягнення залишається. Адвокатка…

12 хв. ago

“У нас величезна армія дезертирів”: Асєєв про необхідність демобілізації в лавах ЗСУ

Український журналіст та колишній полонений Станіслав Асєєв стверджує, що в Україні назріла криза через брак…

20 хв. ago

Солодощі як в Японії: як приготувати справжні моті вдома

Традиційний японський десерт моті, що колись вважався їжею аристократів, тепер можна легко приготувати вдома. Простий…

32 хв. ago

Жорстка посадка літака Ан-2 в Росії: є постраждалі серед парашутистів

У Ставропольському краї Росії літак Ан-2 здійснив аварійну посадку з п’ятьма людьми на борту. Про…

52 хв. ago

Винні будуть всі, у кого знайдуть фіктивну інвалідність: у Зеленського озвучили покарання

Чиновники, які користувалися фіктивною інвалідністю, будуть зобов’язані повернути всі виплати і додатково сплатити таку ж…

57 хв. ago