Після атаки Ізраїлю на Тегеран паралізовано виготовлення балістичних ракет в Ірані

У ніч на 26 жовтня Ізраїль завдав удару у відповідь на ракетний обстріл 1 жовтня 2024 року. Ця атака призвела до виведення з ладу ключового елемента іранської програми виробництва балістичних ракет. Про це пише видання Axios.

Згідно з інформацією трьох ізраїльських джерел, знищення обладнання завдає істотної шкоди спроможності Ірану оновлювати свій ракетний арсенал, що може стримати країну від подальших масованих ракетних ударів по Ізраїлю.

Джерела зазначили, що Ізраїль атакував 12 «планетарних змішувачів», які використовуються для виробництва твердого пального для балістичних ракет великої дальності, і які є ключовими для іранського ракетного арсеналу.

Високопосадовець США підтвердив, що ізраїльський удар суттєво обмежує можливості Ірану у виробництві ракет.

Згідно з Axios, змішувачі, які постраждали від атаки, є високотехнологічним обладнанням, яке Іран не може виробляти самостійно і вимушений імпортувати з Китаю. За їхніми даними, відновлення змішувачів може зайняти принаймні рік.

Хоча Іран все ще має великий запас балістичних ракет, ізраїльські джерела стверджують, що відсутність можливості виробляти нові ракети обмежить спроможність Ірану поповнювати запаси боєприпасів для своїх союзників, зокрема для угруповань «Хезболла» та хуситів.

Крім змішувачів, ізраїльська атака також торкнулася чотирьох батарей ППО С-300, розташованих у стратегічних місцях, що захищали Тегеран, а також ядерних і енергетичних об’єктів в Ірані.

Після інциденту іранські військові повідомили, що удар був завданий з повітряного простору Іраку. Вони зазначили, що кількома радіолокаційним системам було завдано незначної шкоди, і зараз триває процес їх відновлення.

Іранські військові не повідомили про будь-які збитки виробництву ракет або безпілотників, підкресливши, що Іран залишає за собою право на відповідь.

Ізраїльські джерела підтвердили, що удари завдавалися з повітряного простору Сирії та Іраку, деякі з них були здійснені поблизу кордону Іраку з Іраном.

Також, за словами джерел видання, ВПС Ізраїлю атакували завод з виробництва безпілотників і здійснили «символічний» удар по об’єкту в місті Парчин, який раніше використовувався для досліджень і розробок ядерної зброї.

У той же день президент США Джо Байден заявив журналістам, що ізраїльський удар вразив лише військові цілі в Ірані. Він також висловив сподівання, що це покладе край обміну ударами між Ізраїлем та Іраном.

Тим часом прем’єр-міністр Катару провів телефонну розмову з главою МЗС Ірану, висловивши серйозне занепокоєння щодо ескалації ситуації в регіоні після ізраїльського удару.

«Усі сторони в регіоні повинні проявляти максимальну стриманість і уникати будь-яких подальших дій, які можуть дестабілізувати ситуацію в регіоні», – сказав він під час розмови.

Романчук Микола

Recent Posts

Як позбутися зморшок на лобі без уколів: 4 дієві вправи від косметолога

Зморшки на лобі — це горизонтальні лінії, які виникають через часте піднімання брів. За словами…

20 хв. ago

“Мобілізація в Україні неефективна”: військовий пояснив, що потрібно змінити вже зараз

Мобілізаційна система в Україні потребує серйозних змін, адже нинішній підхід не забезпечує необхідну кількість та…

27 хв. ago

Росіяни планують форсувати Оскіл: наскільки реальна загроза для Куп’янська

Загарбники не полишають спроб захопити стратегічно важливий Куп'янськ на Харківщині. Для цього росіяни мають подолати…

33 хв. ago

Стильний ренесанс: які речі з 90-х стали знову популярними

Хочете повернути атмосферу 90-х і виглядати стильно? Ця мода знову захоплює світ. Байкерські чоботи, об’ємні…

42 хв. ago

Різке похолодання вже на порозі: синоптик назвав точну дату

В Україні очікується різке зниження температури вже на початку листопада. За прогнозом синоптика Ігоря Кібальчича,…

58 хв. ago

Що робити пенсіонеру, якщо прийшла повістка: як уникнути штрафів

Українським пенсіонерам іноді можуть надсилати повістки, навіть якщо за законом їх не підлягають мобілізації. Що…

1 годину ago