Доводиться купувати друзів: Times пояснило, чому саміт БРІКС не став тріумфом Путіна

Саміт БРІКС, що відбувся у Росії, мав би стати ідеальною сценою для демонстрації тріумфу Володимира Путіна. Проте замість впевненого антизахідного союзу він лише підкреслив обмеження Кремля у спробах зібрати союзників. Як зазначає The Times, Путін міг скористатися подією, щоб голосно заявити про новий світовий порядок, а присутність генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша і президента Туреччини Ердогана, члена НАТО, лише додала б йому переконливості.

Але реальність виявилася значно менш яскравою. Підтримка Путіна залишилася умовною: країни-учасники БРІКС — хоч і поділяють бачення світу без західного домінування — не готові відкрито йти на конфронтацію з Заходом. Замість зростаючого списку нових членів БРІКС обмежився приєднанням лише чотирьох нових країн: Єгипту, Ефіопії, Ірану та ОАЕ. Навіть союзні до Москви країни, як Вірменія і Казахстан, не виявили бажання приєднатися.

Путіну доводиться «купувати» підтримку, надаючи знижки на нафту, закриваючи очі на порушення санкцій чи допомагаючи Ірану попри можливі проблеми з Ізраїлем. Його залежність від партнерів виявилася настільки великою, що навіть Пекін змусив Москву йти на поступки у вигляді невигідних енергетичних угод. А якщо чутки про контакти Путіна з Ілоном Маском вірні, то Кремль навіть попросив мільярдера не розширювати доступ Starlink на Тайвань — на користь Китаю.

Реальність така, що багато лідерів в БРІКС не прагнуть зробити його антизахідним союзом. Китай підтримує ідею «дедоларизації», але Бразилія та Індія ставляться до неї скептично. У цьому ж контексті Путін марно намагався заручитися підтримкою своєї війни проти України: навіть Китай та Індія опосередковано закликали до дипломатичного вирішення конфлікту, дистанціюючись від агресивної риторики Кремля.

У кожної країни — свої інтереси, і Москва дедалі більше залежить від цієї безжальної політики. Китай, з одного боку, не хоче поразки Росії, але з іншого — не готовий наражатися на ризик вторинних санкцій. Пхеньян і Тегеран готові надавати військову допомогу Росії, але лише за відповідну винагороду.

Романчук Микола

Recent Posts

Скандал у МСЕК: 18 керівників обласних комісій виявилися мільйонерами

З 25 керівників обласних медико-соціальних експертних комісій (МСЕК) 18 мають офіційно задекларовані мільйонні статки. Найзаможнішою…

1 хв. ago

Тепло і без дощу: прогноз погоди в Києві на початок тижня

Мешканці Києва зможуть насолодитися теплом та відсутністю дощів на початку тижня. У понеділок, 28 жовтня,…

9 хв. ago

Штраф за відмову від повістки: як уникнути арешту майна

Військовозобов’язані, які відмовляються від повістки, не отримують штраф автоматично, однак ризик адміністративного стягнення залишається. Адвокатка…

17 хв. ago

“У нас величезна армія дезертирів”: Асєєв про необхідність демобілізації в лавах ЗСУ

Український журналіст та колишній полонений Станіслав Асєєв стверджує, що в Україні назріла криза через брак…

25 хв. ago

Солодощі як в Японії: як приготувати справжні моті вдома

Традиційний японський десерт моті, що колись вважався їжею аристократів, тепер можна легко приготувати вдома. Простий…

37 хв. ago

Жорстка посадка літака Ан-2 в Росії: є постраждалі серед парашутистів

У Ставропольському краї Росії літак Ан-2 здійснив аварійну посадку з п’ятьма людьми на борту. Про…

57 хв. ago