Доводиться купувати друзів: Times пояснило, чому саміт БРІКС не став тріумфом Путіна

Саміт БРІКС, що відбувся у Росії, мав би стати ідеальною сценою для демонстрації тріумфу Володимира Путіна. Проте замість впевненого антизахідного союзу він лише підкреслив обмеження Кремля у спробах зібрати союзників. Як зазначає The Times, Путін міг скористатися подією, щоб голосно заявити про новий світовий порядок, а присутність генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша і президента Туреччини Ердогана, члена НАТО, лише додала б йому переконливості.

Але реальність виявилася значно менш яскравою. Підтримка Путіна залишилася умовною: країни-учасники БРІКС — хоч і поділяють бачення світу без західного домінування — не готові відкрито йти на конфронтацію з Заходом. Замість зростаючого списку нових членів БРІКС обмежився приєднанням лише чотирьох нових країн: Єгипту, Ефіопії, Ірану та ОАЕ. Навіть союзні до Москви країни, як Вірменія і Казахстан, не виявили бажання приєднатися.

Путіну доводиться «купувати» підтримку, надаючи знижки на нафту, закриваючи очі на порушення санкцій чи допомагаючи Ірану попри можливі проблеми з Ізраїлем. Його залежність від партнерів виявилася настільки великою, що навіть Пекін змусив Москву йти на поступки у вигляді невигідних енергетичних угод. А якщо чутки про контакти Путіна з Ілоном Маском вірні, то Кремль навіть попросив мільярдера не розширювати доступ Starlink на Тайвань — на користь Китаю.

Реальність така, що багато лідерів в БРІКС не прагнуть зробити його антизахідним союзом. Китай підтримує ідею «дедоларизації», але Бразилія та Індія ставляться до неї скептично. У цьому ж контексті Путін марно намагався заручитися підтримкою своєї війни проти України: навіть Китай та Індія опосередковано закликали до дипломатичного вирішення конфлікту, дистанціюючись від агресивної риторики Кремля.

У кожної країни — свої інтереси, і Москва дедалі більше залежить від цієї безжальної політики. Китай, з одного боку, не хоче поразки Росії, але з іншого — не готовий наражатися на ризик вторинних санкцій. Пхеньян і Тегеран готові надавати військову допомогу Росії, але лише за відповідну винагороду.

Романчук Микола

Recent Posts

Для жінки-робота зробили чоловіка і вони тут же посварилися

Британці створили роботів, які повністю імітують людські емоції. Гуманоїдні роботи Амека та Азі працюють на штучному…

2 хв. ago

Польща посилює вимоги до отримання Карти поляка: що зміниться для українців з 2025 року

Міністерство закордонних справ Польщі оголосило про запровадження суворіших вимог щодо отримання Карти поляка з 2025…

9 хв. ago

Від 8 до 10 тисяч доларів: повісять на кожного українця – інакше електрики не буде

Як проінформували українців, що $8-10 тисяч коштує повна енергонезалежність приватного будинку. Про це розповів голова Ради Української Асоціації поновлюваної…

12 хв. ago

“Війна в Україні стала глобальною катастрофою”: The Guardian про крах стратегії Джо Байдена

Нездатність США стримати конфлікт призвела до величезних страждань і геополітичних змін. Ніхто у світі тепер…

15 хв. ago

Тисяча від Зеленського: хто і коли може отримати та куди витратити

З 1 грудня українці отримають по одній тисячі гривень. Про це заявив президент України Володимир Зеленський, анонсуючи…

37 хв. ago

Потрібно більше людей: в Україні заговорили про мобілізацію з 23 років

Мобілізація в Україні має продовжуватися, оскільки ніхто, крім українців, не переможе росіян. При цьому мобілізаційний…

46 хв. ago