У школах ще однієї країни ЄС вивчатимуть українську мову як другу іноземну

У школах федеральної землі Гессен у Німеччині діти зможуть вчити українську мову як другу іноземну. Відомо, що 16 закладів освіти візьмуть участь у пілотному проєкті. Зокрема, у Франкфурті-на-Майні, Касселі та Вісбадені.

До проведення уроків залучатимуть українських вчителів, повідомляє DW. Відомо, що у Гессені працює близько 200 педагогів. Поки це єдина федеральна земля, де запроваджена така ініціатива.

“Гессен таким чином робить важливий внесок до спільної європейської самоідентифікації і майбутньої економічної співпраці з Україною”, – повідомляють у земельному міністерстві освіти.

Інші землі поки не підтримали ініціативу. Проте у Баварії українську замість другої іноземної можуть обрати лише учні, яких вивчення іншої мови “переобтяжить” через складну інтеграцію у німецьке освітнє середовище. 

Схоже правило діє і у землі Північний-Рейн-Вестфалія. Тут висока оцінка з української мови може замінити обов’язковий іспит з другої іноземної, якщо учню складно її вивчати.

Крім того, вчителі не лише допомагатимуть у навчанні дітям з України, але й викладатимуть українську німцям, які оберуть її як другу іноземну. 

Загалом у трьох федеральних землях, де мешкає найбільше українців, працює понад 1000 педагогів. Зокрема, у Баварії 490 вчителів, у землі Північний-Рейн Вестфалія – 290, у Баден-Вертемберзі – близько 200. Торік у школах і закладах професійно-технічної освіти навчалося понад 200 тисяч дітей із України.

Ольга Степанова

Recent Posts

WSJ: Путін перебуває під тиском

За кілька місяців до «інавгурації» президента Володимира Путіна у травні 2024 року представники Міноборони РФ…

54 хв. ago

Експертка спрогнозувала, яким буде курс долара до кінця року

Фінансова експертка Олена Сосєдка розповіла, що фінансова підтримка Міжнародного валютного фонду допоможе стабілізувати ситуацію на…

1 годину ago

В Ірпені з п’ятого поверху гуртожитку вистрибнув голий чоловік. ВІДЕО

Про це повідомляють місцеві Telegram-канали. За даними очевидців, після падіння «трюкач» вижив, але зламав кінцівки.…

1 годину ago

Стало відомо, яким буде щомісячний платіж за економічне бронювання від мобілізації

Щомісячний платіж за економічне бронювання від служби в українській армії складатиме для чоловіків 20-30 тисяч гривень. Про…

2 години ago

Повістки в Україні вручатимуть по-новому: що хочуть змінити

В Україні продовжується процес вручення повісток військовозобов'язаним чоловікам через повномасштабну війну. Наразі цей документ можуть виписати у…

2 години ago

Хризантеми восени: як правильно висаджувати квіти

Хризантеми вважаються окрасою будь-якої ділянки. Коли вже все відцвіло, вони можуть бути яскравим промінцем на…

2 години ago