Курорт у КНДР, куди зазивають туристів із Росії, вподобали бездомні

Зараз у Північній Кореї повним ходом триває облаштування туристичної зони Вонсан-Кальма неподалік від Пхеньяна. І його навіть відвідала російська знімальна група, оскільки курорт розрахований саме на туристів із РФ. Але у цього місця не найкраща, і в прямому сенсі “погано пахне” репутація. Про це пише Daily Star.

Зона Вонсан-Кальма розташована приблизно за 200 км на схід від столиці Пхеньяна. Після активного будівництва, курорт перетворився на довгобуд, коли постачання будматеріалів застопорилося через пандемію коронавірусу. У підсумку готелі та магазини населили бездомні жебраки, яких у Кореї називають “котжебі”, або “котчебі”. У КНДР заперечують, що в них є жебраки, про них заборонено згадувати в ЗМІ, або в державних документах. Але в Південній Кореї повідомляють, що котжебі з’явилися після голоду 1990-х, який у Північній Кореї теж заперечують, і цей термін застосовували спочатку до безпритульних, а потім і до всіх жебраків. Тоді впала система виробництва і розподілу продуктів харчування. Прагнучи “стабілізувати умови життя волоцюг по всій країні”, уряд Північної Кореї 1995 року створив спеціальні “Дитячі табори ув’язнення”. Через погані умови утримання в таборах діти вмирали від недоїдання. Літні безхатченки відомі як “ноін котжебі”.

Курорт Вонсан-Кальма в КНДР Фото: KCNA

Котжебі постійно перебувають у пошуку їжі та притулку, тож покинутий курорт Вонсан припав їм до смаку. Але в підсумку довгобуд прийшов в аварійний стан, а також був завалений нечистотами, оскільки каналізація там не функціонувала.

“Номери в будівлях нічим не відрізняються від туалетів”, — повідомляло джерело. Повідомлялося, що за довгобудом мали наглядати, але людей не вистачало.

Вид на занедбаний курорт Вонсан-Кальма Фото: KTG North Korea Travel

І хоча офіційно Вонсан був майже готовий, інсайдери розповідали, що 50% будівель являли собою всього лише каркас без меблів та оздоблення всередині.

Але тепер пляжі Вонсан-Кальма, які вдвічі довші від всесвітньо відомого пляжу Вайкікі на Гаваях, щосили готують до прийому гостей з Росії, і на піску навіть розставили шезлонги і проклали дороги, що видно на супутникових знімках.

Вид на пляжі Вонсан-Кальма з космосу Фото: Planet Labs Inc.

РосЗМІ повідомляли, що “у КНДР для російських туристів будують Вонсан-Кальмаську туристичну зону, яка включатиме в себе 17 готелів, 37 готелів і 29 магазинів”. На курорті є пляж завдовжки 4 км, а також усі умови для катання на лижах, тож там буде 10 схилів різної складності та загальною протяжністю більше ніж 17 кілометрів, прокат спортивного одягу й устаткування, різноманітні підйомники, ковзанка, готелі, кафе, ресторани, СПА, магазини.

Російських туристів доставлятимуть на курорти Північної Кореї морем. Наразі обома сторонами розглядається можливість запуску порома з Владивостока до північнокорейського порту Косон через порти Раджин, Чхончжин і Вонсан. Зараз із Владивостока ходять два пороми в Південну Корею.

Ольга Степанова

Recent Posts

Придбали лише 13 авто: продажі популярної моделі Toyota обвалилися на 99,5%

Попит на гібрид Toyota Prius різко впав. За червень було продано лише 13 хетчбеків. Про це повідомляє сайт Motor1.…

8 хв. ago

Максим Галкін та Алла Пугачова на межі розлучення

Російський шоумен Стас Барецький, який активно підтримує політику Володимира Путіна та виступає за війну в…

24 хв. ago

Літак здійснив вимушену посадку через “заражену” їжу (відео)

Рейс Delta, що прямував до Амстердама (Нідерланди), на борту якого перебувало близько 300 осіб, був…

26 хв. ago

Джефф Безос планує продати акції Amazon: що відомо про угоду

Глава та засновник Amazon Джефф Безос планує продати до 25 млн. акцій своєї компанії до…

32 хв. ago

Путіна можуть запросити на наступний Саміт миру, — Зеленський

Україна не збирається йти на компроміси з Росією, відмовляючись від будь-яких територій заради припинення війни. Про…

46 хв. ago

Спідниці з воланами та бермуди: які речі у тренді цього літа (фото)

Тренди задають тон у світі моди, визначаючи, що буде актуальним цього сезону. Деякі речі залишаються…

54 хв. ago