Білорусь зупинила будівництво військової бази біля кордону з Україною

Білорусь зупинила роботи над будівництвом військового містечка поблизу українського кордону. Об’єкт мав розташовуватися в колишньому піонерському таборі “Чайка”, що за 40 км від кордону з Україною. Однак Міністерство оборони країни раптово призупинило будівництво, через що поки невідомо.

Білоруська служба Радіо Свобода, проаналізувавши супутникові знімки, підтвердила відсутність будь-яких активних робіт на об’єкті: знесено лише кілька старих будівель, а техніка, персонал і охорона відсутні.

Це знімок за 2023 рік, коли там велася якась робота

Редакція отримала фото від поінформованого джерела. На них видно, що жодна активна робота там зараз не ведеться. 

Булівельних робіт на об’єкті немає

Проєкт передбачав фінансування в 500 тисяч рублів на 2023 рік (5 145) і додаткові виплати 10 та 40 мільйонів рублів у 2024 і 2025 роках відповідно (102 тис. та 412 тис. дол), з очікуваним завершенням до 2027 року. Однак у серпні 2024 року президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив про нібито порушення повітряного простору українськими безпілотниками, після чого оборона Білорусі оголосила про посилення кордону, включаючи передачу “Іскандерів” та установу “Полонез”.

11 серпня білоруське військове відомство розпорядилося переписати танки до Гомельської та Мозирської областей, проте українська Держприкордонслужба не зафіксувала жодного маневру техніки біля кордону. МЗС України закликало білоруську владу не роздмухувати антиукраїнські настрої і не створювати уявлення про вигадані загрози.

Що відомо про військове містечко, яке будували білоруси

У Гомельському районі Білорусі, яка межує, зокрема, з Київською та Чернігівською областями, почали будувати військове містечко в грудні 2023 року. Повідомлялосяється, що воно буде розміщене на відстані близько 50 кілометрів від кордону з Україною. Натомість українські військові почали укріплювати першу та другу смуги оборони на Чернігівщині – встановлювали “зуби дракона”, мінуювали територію та рили траншеї.

Ситуація на кордоні України з Білоруссю з того часу була контрольованою. Проте в Західному регіональному управлінні Держприкордонслужби заявляли, що Україна розуміє загрозу, яка може йти з напрямку Білорусі. У вересні 2024 року самопроголошений президент Білорусі, відомий у спецслужбах як Валет, зосередив підрозділи армії та техніку на кордоні з Україною. Інформатор дізнавався у військових експертів, чи означає це готовність до активних бойових дій, або це чергова гра на нервах Києва та Заходу.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Острів вічної весни: названо місце у Європі, де буде тепло навіть у листопаді

Коли осінь повільно, але впевнено "з'їдає "останні теплі дні, настає момент, коли хочеться втекти в…

16 хв. ago

Як співачка з 8 млн слухачів на Spotify стала королевою ніжок на OnlyFans

Лілі Аллен, британська поп-зірка та авторка хітів, відверто поділилася іронією власної кар’єри: її ноги, виявляється,…

28 хв. ago

“Я б ще по хребту давав”: військовий жорстко висловився про “бусифікацію”

Український військовий жорстко висловився щодо людей, які вчасно не оновили дані. За його словами, держава витрачає…

37 хв. ago

Частину зарплати доведеться віддати: у Кабміні розповіли, скільки і куди підуть гроші

Українці будуть змушені відраховувати гроші до бюджету України у разі ухвалення нового законопроекту. Про це йдеться у…

45 хв. ago

Принц Вільям і Кейт Міддлтон готуються до смерті Чарльза III на тлі його боротьби з раком

Принцеса Кетрін повернулася з новими силами до своїх королівських обов’язків і чудово справляється з батьківськими завданнями, коли…

52 хв. ago

Забудьте про ТЦК до кінця року: кому з чоловіків не треба йти у військкомат

Деякі військовозобов'язані можуть не оновлювати свої дані до ТЦК до кінця року. Про це заявив представник Генштабу…

1 годину ago