У Китаї затонув атомний підводний човен: у США поділилися деталями

У першій половині цього року затонув атомний підводний човен Китаю і він спробував приховати цю подію від громадськості. Про це йдеться в матеріалі Reuters.

Інформацією про затонуле судно з журналістами поділився високопоставлений представник американського оборонного відомства. Він зазначив, що інцидент може поставити Пекін у незручне становище, адже той зараз намагається розширити свій військовий потенціал.

У військово-морському флоті Китаю понад 370 кораблів і він є одним із найбільших у світі. Тепер же держава в Азії розпочала виробництво нового покоління підводних човнів, які були б носіями ядерної зброї.

Представник Пентагона, який погодився говорити на умовах анонімності, розповів, що затонув атомний ударний підводний човен біля пірсу ще кілька місяців тому, між травнем і червнем, але перші подробиці весь світ дізнався тільки зараз. Водночас немає інформації, що саме стало причиною затоплення і чи було на порту ядерне паливо в той момент.

“Крім очевидних запитань щодо стандартів підготовки та якості обладнання, цей інцидент порушує глибші питання щодо внутрішньої підзвітності НВАК (Народно-визвольна армія Китаю, — ред.) і нагляду за китайською оборонною промисловістю, яка вже давно страждає від корупції. Не дивно, що ВМС НВАК спробували приховати факт потоплення”, — заявив інсайдер.

На опублікованих супутникових знімках від компанії Planet Labs, зроблених у червні, видно крани в Ухані, де мав стояти підводний човен.

Китай кілька місяців приховував, що підводний човен затонув Фото: Planet Labs Inc.
У Китаї намагалися приховати інцидент з атомною субмариною Фото: Planet Labs Inc.
Романчук Микола

Recent Posts

“Росія весь арсенал застосує”: Лукашенко розкрив сценарій, за якого почнеться ядерна війна

Лідер Білорусі Олександр Лукашенко розповів, у якому випадку пустить в дію ядерну зброю. Про це з посиланням…

6 хв. ago

На Чернігівщині поліцейський збив на смерть військового: ДБР відкрило провадження

У п’ятницю, 27 вересня, у середмісті Ніжина керівник районного управління поліції скоїв наїзд на військовослужбовця.…

9 хв. ago

Борги українців за мікрокредитами зросли на понад 50% від початку року

Станом на 1 липня 2024 року українці заборгували мікрофінансовим організаціям понад 14,5 млрд грн. Від початку року борг збільшився…

11 хв. ago

Французький мільярдер сховав Павла Дурова у «таємних апартаментах»

Французький мільярдер Ксав'є Ньєль допоміг засновнику Telegram Павлу Дурову після арешту, зокрема він надав йому «таємні апартаменти»…

14 хв. ago

Підвищення цін на електроенергію: що буде з тарифами для населення

Восени очікується підвищення цін на електроенергію. Зміни торкнуться бізнесу, але не вплинуть на тарифи для населення. Про…

16 хв. ago

Прогноз погоди на вихідні 28–29 вересня: де пройдуть дощі з грозами

За даними Sinoptik.ua, погода на вихідних у багатьох областях України все ще потішить теплом, але…

41 хв. ago