Третя світова на порозі: НАТО почали готувати план на випадок війни

В НАТО розробляють план масштабної евакуації поранених з лінії фронту в разі можливої війни з Росією.

Про це повідомив голова командування з логістики Альянсу, генерал-лейтенант Александр Зольфранк в інтерв’ю Reuters, пише ТСН .

За його словами, майбутній сценарій медичної евакуації відрізнятиметься від досвіду, який був у союзників в Афганістані та Іраку.

Зольфранк зазначив, що в разі воєнного конфлікту з Росією військові НАТО, найімовірніше, зіткнуться з набагато більшою зоною бойових дій, більшою кількістю поранених військовослужбовців і принаймні тимчасовою відсутністю переваги в повітрі поблизу лінії фронту.

“Завдання полягатиме в тому, щоб швидко забезпечити високоякісну допомогу, в гіршому разі, великій кількості поранених”, – сказав він, не уточнивши, скількох поранених військових очікує НАТО.

Зольфранк підкреслив, що через серйозні можливості російських ВКС повітряна евакуація поранених може бути надто небезпечною, тому для цих цілей краще використовувати “санітарні потяги”.

Генерал також зазначив, що країнам НАТО необхідно уніфікувати медичні правила. Одним із рішень може стати створення “воєнно-медичного Шенгену”, який забезпечить вільне переміщення сильнодійних препаратів, включно зі знеболювальними, які є критично важливими за тяжких поранень.

Планування медичної евакуації – лише один елемент підготовки НАТО до можливої війни з Росією. В рамках цих зусиль від 22 січня до 31 травня 2024 року відбулися найбільші від 1988 року навчання НАТО Steadfast Defender 2024 (“Стійкий захисник–2024”).

У них взяли участь понад 90 тисяч військовослужбовців, понад 50 кораблів, включно з авіаносцями та есмінцями, понад 80 літаків, вертольотів і безпілотників, а також понад 1,1 тисячі бойових машин, включно зі 133 танками та 533 бойовими машинами піхоти. Ці маневри були частиною підготовки до можливої російської агресії та охопили країни всієї Європи, включно з Великою Британією, Німеччиною, Угорщиною, Грецією, Польщею, Фінляндією, Швецією та іншими.

Лисенко Катерина

Recent Posts

“Росія весь арсенал застосує”: Лукашенко розкрив сценарій, за якого почнеться ядерна війна

Лідер Білорусі Олександр Лукашенко розповів, у якому випадку пустить в дію ядерну зброю. Про це з посиланням…

6 хв. ago

На Чернігівщині поліцейський збив на смерть військового: ДБР відкрило провадження

У п’ятницю, 27 вересня, у середмісті Ніжина керівник районного управління поліції скоїв наїзд на військовослужбовця.…

8 хв. ago

Борги українців за мікрокредитами зросли на понад 50% від початку року

Станом на 1 липня 2024 року українці заборгували мікрофінансовим організаціям понад 14,5 млрд грн. Від початку року борг збільшився…

11 хв. ago

Французький мільярдер сховав Павла Дурова у «таємних апартаментах»

Французький мільярдер Ксав'є Ньєль допоміг засновнику Telegram Павлу Дурову після арешту, зокрема він надав йому «таємні апартаменти»…

14 хв. ago

Підвищення цін на електроенергію: що буде з тарифами для населення

Восени очікується підвищення цін на електроенергію. Зміни торкнуться бізнесу, але не вплинуть на тарифи для населення. Про…

16 хв. ago

Прогноз погоди на вихідні 28–29 вересня: де пройдуть дощі з грозами

За даними Sinoptik.ua, погода на вихідних у багатьох областях України все ще потішить теплом, але…

40 хв. ago