Третя світова на порозі: НАТО почали готувати план на випадок війни

В НАТО розробляють план масштабної евакуації поранених з лінії фронту в разі можливої війни з Росією.

Про це повідомив голова командування з логістики Альянсу, генерал-лейтенант Александр Зольфранк в інтерв’ю Reuters, пише ТСН .

За його словами, майбутній сценарій медичної евакуації відрізнятиметься від досвіду, який був у союзників в Афганістані та Іраку.

Зольфранк зазначив, що в разі воєнного конфлікту з Росією військові НАТО, найімовірніше, зіткнуться з набагато більшою зоною бойових дій, більшою кількістю поранених військовослужбовців і принаймні тимчасовою відсутністю переваги в повітрі поблизу лінії фронту.

“Завдання полягатиме в тому, щоб швидко забезпечити високоякісну допомогу, в гіршому разі, великій кількості поранених”, – сказав він, не уточнивши, скількох поранених військових очікує НАТО.

Зольфранк підкреслив, що через серйозні можливості російських ВКС повітряна евакуація поранених може бути надто небезпечною, тому для цих цілей краще використовувати “санітарні потяги”.

Генерал також зазначив, що країнам НАТО необхідно уніфікувати медичні правила. Одним із рішень може стати створення “воєнно-медичного Шенгену”, який забезпечить вільне переміщення сильнодійних препаратів, включно зі знеболювальними, які є критично важливими за тяжких поранень.

Планування медичної евакуації – лише один елемент підготовки НАТО до можливої війни з Росією. В рамках цих зусиль від 22 січня до 31 травня 2024 року відбулися найбільші від 1988 року навчання НАТО Steadfast Defender 2024 (“Стійкий захисник–2024”).

У них взяли участь понад 90 тисяч військовослужбовців, понад 50 кораблів, включно з авіаносцями та есмінцями, понад 80 літаків, вертольотів і безпілотників, а також понад 1,1 тисячі бойових машин, включно зі 133 танками та 533 бойовими машинами піхоти. Ці маневри були частиною підготовки до можливої російської агресії та охопили країни всієї Європи, включно з Великою Британією, Німеччиною, Угорщиною, Грецією, Польщею, Фінляндією, Швецією та іншими.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Китай хоче повністю відмовитися від платежів з Росії: 12 жовтня приймуть рішення

Банки у Китаї можуть припинити співпрацю з російськими кредиторами. Це напряму пов'язана із санкційною політикою…

8 хв. ago

The Economist: Зеленський збирається провести президентські вибори

Український президент Володимир Зеленський розглядає можливість проведення президентських виборів у 2025 році, щоб зміцнити свою владу, повідомили The…

22 хв. ago

Українських дітей не пускатимуть до Польщі: назвали причину

Українських дітей до 13 років із тимчасовим захистом можуть не пустити до Польщі, якщо вони не…

36 хв. ago

Постачання зброї Україні у 2025 році під загрозою — ЗМІ

Люди, знайомі з цим питанням повідомляють, що постачання зброї Україні в наступному році перебуває під загрозою, оскільки…

45 хв. ago

Новий страх: Лукашенко пророкує збройне повстання проти себе

Лукашенко заявив, що опозиція нібито готує збройне повстання проти нього. «Їм сказали: «Хлопці, балачки —…

59 хв. ago

«Зима не буде простою»: оцінили дефіцит електроенергії в Україні

Національний банк залишив незмінною оцінку дефіциту електроенергії в Україні у 2024 році на рівні 7%.…

1 годину ago