Таємне вбивство і крадіжка документів: ізраїльські спецслужби провели операцію в Ірані

Ведучий іранського телеканалу, пов’язаного з Корпусом вартових ісламської революції (КВІР), такий собі Вахід Хаддаб, стверджує, що Ізраїль минулого місяця здійснив таємну операцію на території Ірану, результатом якої стали вбивство і крадіжка важливих документів. Про це повідомляє ізраїльський ресурс The Jerusalem Post.

За словами джерела, на яке посилається Хаддаб, унаслідок спецоперації загинули полковник Мухтар Муршиді та офіцер Муджтаба Назарі. Але про які документи йдеться, не уточнюється. Тим часом влада Ірану намагається приховати справжні обставини їхньої загибелі, офіційно оголосивши причиною вибуху витік газу, додав ведучий.

“Урядовці не дають жодних коментарів щодо цього, прагнучи приховати подію від громадськості”, — підкреслив Хаддаб.

Повідомлення в Telegram про вбивство іранських воєначальниківФото: Соцмережi

Ця подія, як зазначається, сталася на тлі посилення напруженості після вбивства Ісмаїла Ганії в Тегерані наприкінці липня. Відтоді в Ірані зростають побоювання щодо можливого удару у відповідь іранської влади. Ці страхи підкріпилися низкою інцидентів, включно з вибухами комунікаційних пристроїв у Лівані та нападом на іранського посла в Бейруті.

Заява Корпусу вартових революції

Тим часом у неділю представники КВІР оголосили про ліквідацію мережі ізраїльських агентів, які діяли на території Ірану. У заяві, опублікованій державними ЗМІ, повідомляється, що іранським спецслужбам нібито вдалося викрити дванадцять ізраїльських агентів, які, як стверджується, підривали національну безпеку країни. Ці агенти, за заявою КВІР, діяли в шести різних провінціях Ірану.

Однак жодних подробиць про місце, час арештів або національність агентів не було надано, пишуть ізраїльські журналісти. Це додає елемент невизначеності та напруженості навколо ситуації.

Попередні інциденти та звинувачення

За словами авторів матеріалу, це не перший випадок, коли Іран звинувачує Ізраїль у шпигунстві та підривній діяльності. Останніми роками влада Ірану неодноразово повідомляла про викриття агентів, нібито пов’язаних з іноземними спецслужбами, зокрема й ізраїльськими. Ба більше, Тегеран неодноразово звинувачував ізраїльтян в атаці на свої ядерні об’єкти та вбивствах провідних іранських учених.

Деяких заарештованих за цими звинуваченнями було засуджено до страти, що підкреслює серйозність протистояння між двома країнами, які перебувають у стані затяжного конфлікту.

Романчук Микола

Recent Posts

Можуть оштрафувати на 800 тисяч: податкова почне проводити масштабні перевірки

Україна, приєднавшись до угоди CRS (Common Reporting Standard), почне обмін банківською інформацією своїх громадян з…

18 хв. ago

Суд в Україні виніс рішення про конфіскацію активів російського олігарха Алішера Усманова

Вищий антикорупційний суд України ухвалив рішення про конфіскацію активів російського олігарха Алішера Усманова, мільярдера родом…

25 хв. ago

Мобілізовані новобранці ЗСУ швидко гинуть або отримують поранення у перші дні, – FT

Україна змогла збільшити особовий склад та озброєння своєї армії, однак якість новобранців викликає багато питань. Командування дедалі…

28 хв. ago

Летіли на риболовлю: у російських болотах розбився вертоліт із депутатом і бізнесменом (фото)

В Архангельській області РФ виявили уламки зниклого з радарів вертольота Robinson R44, на борту якого…

35 хв. ago

“Зелена” війна: танки та кораблі переводять на водневі двигуни

Глобальна зміна клімату змушує шукати альтернативні джерела енергії, у зв'язку з чим оборонні відомства деяких країн прагнуть…

40 хв. ago

Без пільг і доступу до медицини: уряд Франції взявся зменшити кількість біженців

Новий уряд Франції хоче зменшити наплив мігрантів та радикально скоротити для них пільги. Про це пише видання Bild. Йдеться насамперед…

50 хв. ago