Норвегія почала відмовляти українським біженцям у захисті: кого це стосується

Норвегія почала відмовляти біженцям із України у тимчасовому захисті. Втім, стосується це не всіх – лише тих, хто походить із умовно “безпечних” регіонів. Також країна не приймає тих, хто на початку повномасштабного вторгнення перебував не в Україні. Наразі ж в країні проживає понад 80 тисяч наших співгромадян.

Про це повідомляє видання NRK. Відомо, шо норвезький уряд оголосив про жорстку економію для біженців з України та інших країн, а міністерка юстиції Емілія Енгер Мель пояснила, що вони зіткнулись з кризою.

“Ми повинні повернутися до конкретних заходів. Але немає сумнівів, що може бути посилення (економії)”, – зазначила посадовиця.

Зазначається, що посилення заходів стосується понад 80 тисяч осіб – це більше, ніж проживає у всій провінції Фіннмарк. Тому було вирішено надати захист лише тим, хто його потребує найбільше.

Людей з країни примусово поки не висилають, але вже відмовляють у наданні місця проживання. Зокрема, тим, хто має подвійне громадянство або проживав раніше за кордоном. Також почали відмовляти тим, хто виїхав з умовно безпечних регіонів: Львів і Львівська область, Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Тернопільська, Рівненська області.

“Це власна оцінка міграційного відомства, але я думаю, що вона правильна в тій ситуації, в якій ми зараз перебуваємо. Україна має фронт у війні, яка є жорстокою і жахливою, але є також частини країни, де воєнні дії відбуваються не так часто”, – наголосила Мель.

Водночас мешканці інших областей України все ще можуть претендувати на захист у Норвегії. За словами міністерки, заходи тривають, поки триває війна.

Допомога Норвегії

Норвезька рада у справах біженців (NRC) в Україні відкрила прийом заявок на отримання багатоцільової грошової допомоги. Претендувати на допомогу можуть такі категорії громадян: 

  • особи, які проживають у зоні бойових дій;
  • особи, що постраждали від нещодавніх обстрілів;
  • внутрішньо переміщені особи, які були змушені покинути свої домівки.

Також у червні Норвегія оголосила про надання Україні фінансової допомоги у розмірі 1,1 мільярда крон (понад 103 мільйони доларів США). Гроші підуть на відновлення енергетичної інфраструктури нашої країни та забезпечення надійного постачання електроенергії до наступної зими.

Романчук Микола

Recent Posts

Можуть оштрафувати на 800 тисяч: податкова почне проводити масштабні перевірки

Україна, приєднавшись до угоди CRS (Common Reporting Standard), почне обмін банківською інформацією своїх громадян з…

3 години ago

Суд в Україні виніс рішення про конфіскацію активів російського олігарха Алішера Усманова

Вищий антикорупційний суд України ухвалив рішення про конфіскацію активів російського олігарха Алішера Усманова, мільярдера родом…

3 години ago

Мобілізовані новобранці ЗСУ швидко гинуть або отримують поранення у перші дні, – FT

Україна змогла збільшити особовий склад та озброєння своєї армії, однак якість новобранців викликає багато питань. Командування дедалі…

3 години ago

Летіли на риболовлю: у російських болотах розбився вертоліт із депутатом і бізнесменом (фото)

В Архангельській області РФ виявили уламки зниклого з радарів вертольота Robinson R44, на борту якого…

3 години ago

“Зелена” війна: танки та кораблі переводять на водневі двигуни

Глобальна зміна клімату змушує шукати альтернативні джерела енергії, у зв'язку з чим оборонні відомства деяких країн прагнуть…

3 години ago

Без пільг і доступу до медицини: уряд Франції взявся зменшити кількість біженців

Новий уряд Франції хоче зменшити наплив мігрантів та радикально скоротити для них пільги. Про це пише видання Bild. Йдеться насамперед…

3 години ago