На аукціоні Sotheby’s продадуть знамените діамантове кольє вагою 300 карат (фото, відео)

Діамантове кольє XVIII століття вагою близько 300 каратів, яке носили на двох британських коронаціях і де є каміння з сумнозвісного кольє, що опинилося в центрі скандалу з Марією-Антуанеттою, продадуть на аукціоні Sotheby’s 11 листопада, повідомляють на сторінці аукціонного дому в Instagram.

Коштовність експонуватиметься в Sotheby’s у Лондоні, після чого вирушить у частину свого світового виставкового туру, що залишилася, із зупинками в Гонконзі, Нью-Йорку, Сінгапурі, Тайбеї та Дубаї. Потім її привезуть до Женеви (Швейцарія), де вона стане родзинкою королівських і дворянських торгів Sotheby’s під назвою Royal and Noble Jewels. За нього планують виручити не менше $2,8 млн.

Хоча точна історія походження прикраси невідома, технічно, ймовірно, вона була створена незадовго до Французької революції тільки для королівської сім’ї або високопоставленого аристократа. 1937 року Марджорі Пейджет, маркіза Англсі, представниця аристократичної сім’ї у Великій Британії, одягла його на коронацію короля Георга VI. У 1953 році її невістка була присутня на коронації королеви Єлизавети II в тому ж ансамблі сімейних коштовностей.

Після того як сім’я позбулася діамантової прикраси в 1960-х роках, її було виставлено в Американському музеї природної історії, перш ніж її придбав приватний колекціонер.

“Ця рідкісна і важлива діамантова прикраса — піднесений пережиток розкішного придворного життя Георгіанської епохи, що вирізнялося неперевершеною пишністю і пишністю. Це, можливо, одна з найпрекрасніших і найнедоторканіших коштовностей Георгіанської епохи в приватних руках”, — сказав Андрес Вайт Корреаль, голова ювелірного відділу Sotheby’s Europe and Middle East і голова відділу благородних коштовностей.

Порівняно з іншими збереженими імператорськими і королівськими коштовностями того ж періоду, це кольє на голову вище.

“Це цілий статок у діамантах, а також майстер-клас з вишуканого дизайну, майстерності та технічних інновацій для того періоду”, — додав Корреаль.

Виріб складається з трьох рядів діамантів, які спускаються по обидва боки в діамантовий пензлик. Кожен діамант має старовинне ограновування і важить від одного до півтора карат. На думку аукціонного дому, алмази, найімовірніше, видобуто на легендарних копальнях Голконда в Індії, де було виявлено алмаз Хоуп.

Деякі з діамантів з кольє могли бути отримані з виробу, що опинився у центрі скандалу “Справа про діамантове намисто”. Блискучий скандал 1785 року при дворі Людовика XVI був пов’язаний з кардиналом, який хотів повернути собі прихильність Марії-Антуанетти, останньої королеви Франції. Її обманом змусили придбати коштовність від імені когось, хто видавав себе за королеву.

Історія скандалу 1785 року при дворі Людовика XVI з діамантовим намистом

Однак обман розкрився, коли ювеліри, які так і не отримали перший внесок за прикрасу, звернулися по гроші безпосередньо до королеви. Та теж так і не отримала кольє. Дорогоцінність, що перебувала в руках шахрая, тим часом фактично була зламана і продана в Лондоні.

Скандал заплямував репутацію Марії-Антуанетти, несправедливо звинуваченої в аморальних стосунках із кардиналом, і дискредитував французьку монархію перед Французькою революцією, унаслідок якої королеву було страчено.

Романчук Микола

Recent Posts

Можуть оштрафувати на 800 тисяч: податкова почне проводити масштабні перевірки

Україна, приєднавшись до угоди CRS (Common Reporting Standard), почне обмін банківською інформацією своїх громадян з…

2 години ago

Суд в Україні виніс рішення про конфіскацію активів російського олігарха Алішера Усманова

Вищий антикорупційний суд України ухвалив рішення про конфіскацію активів російського олігарха Алішера Усманова, мільярдера родом…

3 години ago

Мобілізовані новобранці ЗСУ швидко гинуть або отримують поранення у перші дні, – FT

Україна змогла збільшити особовий склад та озброєння своєї армії, однак якість новобранців викликає багато питань. Командування дедалі…

3 години ago

Летіли на риболовлю: у російських болотах розбився вертоліт із депутатом і бізнесменом (фото)

В Архангельській області РФ виявили уламки зниклого з радарів вертольота Robinson R44, на борту якого…

3 години ago

“Зелена” війна: танки та кораблі переводять на водневі двигуни

Глобальна зміна клімату змушує шукати альтернативні джерела енергії, у зв'язку з чим оборонні відомства деяких країн прагнуть…

3 години ago

Без пільг і доступу до медицини: уряд Франції взявся зменшити кількість біженців

Новий уряд Франції хоче зменшити наплив мігрантів та радикально скоротити для них пільги. Про це пише видання Bild. Йдеться насамперед…

3 години ago