Програма ленд-лізу та реальні санкції проти РФ. Екс-держсекретар Трампа озвучив його мирний план щодо України

Черговий “план Трампа” щодо України озвучив його колишній держсекретар Майк Помпео у співавторстві з главою лобістської компанії BGR Group Девідом Урбаном.

Їхню колонку опублікував Wall Street Journal.

Зазначимо, що Помпео зараз не входить до команди Дональда Трампа, а є членом ради директорів українського мобільного оператора “Київстар”. Що ж до компанії BGR Group, то її часто наймали для лобізму українська влада. Зокрема, за часів Петра Порошенка саме з нею був пов’язаний спецпредставник Держдепу США по Україні Курт Волкер, відомий противник реалізації політичної частини Мінських угод.

Тобто висловлювана думка – це не плани самого Трампа, а те, що йому пропонується зробити з боку частини представників республіканської партії.

Автори пишуть, що немає жодних доказів підготовлюваної “капітуляції” Трампа щодо України, якщо він стане президентом. Вони нагадують, що він почав поставки Javelin в Україну і “прикрив” спікера Майка Джонсона, коли той розблокував військовий пакет для Києва.

На думку Помпео та Урбана, логіка Трампа, що постачати зброю Україні, відроджуючи американську оборонно-промислову базу, – “це хороша політика”.

Також автори пропонують Трампу посилити постачання американських енергоресурсів, щоб витіснити Росію зі світових ринків. Для цього потрібно відтворити союз із Саудівською Аравією і зміцнити зв’язки з Ізраїлем.

Також Трамп має “запровадити реальні санкції проти Росії”, максимально заблокувавши енергетику, “оживити НАТО”, піднявши планку військових витрат у країн Альянсу до 3% ВВП.

Крім того Трампу пропонується “створити програму ленд-лізу на 500 мільярдів доларів для України”. “Дозвольте Україні взяти в борг стільки, скільки їй потрібно, щоб купити американську зброю для перемоги над Росією”, – пишуть автори.

Вони також закликають “зняти всі обмеження на тип зброї, яку може отримати і використовувати Україна. Це відновить позицію сили, і Путін усвідомить, що конфлікт має закінчитися”.

Після зупинки конфлікту Україна повинна вступити в НАТО і ЄС, після чого США повинні взяти на себе максимум 20% зусиль з озброєння її армії.

При цьому Помпео і Урбан, судячи з усього, вважають, що Україна не поверне частини територій, але Захід офіційно російськими їх не визнає. Вони також наполягають на “демілітаризації Криму”.

Україна отримує як “репарації” активи центрбанку РФ, заморожені на Заході.

Зазначимо, що сам Трамп таких планів не підтверджував. І обіцяв закінчити війну в лічені дні, ще до своєї інавгурації.

Очевидно, що за такий короткий термін він не встигне реалізувати всі заходи, яких від нього хоче його колишній держсекретар.

Також Трамп неодноразово закликав до переговорів України з Росією, а не до військової перемоги Києва.

Ольга Степанова

Recent Posts

Що загрожує чоловікам за незаконний перетин кордону під час війни

В умовах воєнного стану в Україні військовозобов'язаним чоловікам віком від 18 до 60 років заборонено виїжджати…

7 хв. ago

У Bloomberg оцінили можливість громадянських заворушень у 20 найбільших економіках світу

США поступаються лише Туреччині та Росії серед 20 найбільших економік світу, які, ймовірно, зазнають насильницьких…

15 хв. ago

Найекстремальніша “хвиля-вбивця” в історії: гігантська стіна води досягла висоти 4 поверху (відео)

Океан покриває більшу частину поверхні планети, але все ще є найбільш маловивченим місцем на Землі.…

23 хв. ago

В Україну масово везуть китайські авто: топ-5 найпопулярніших моделей

Українці почали набагато активніше купувати автомобілі з Китаю. Протягом серпня до України ввезли з КНР понад…

31 хв. ago

“П’яні та побиті”: в “Укрзалізниці” відреагували на скандал з воєнізованими охоронцями

Близько 6-ї ранку 16 вересня в потязі працівник воєнізованої охорони "Укрзалізниці" заснув у купе провідника.…

39 хв. ago

Пенсії можуть поменшати: люди недоотримують тисячі гривень

У редакцію "На Пенсії" написав Петро Бабенко із Чернігівської області, і його обурення цілком зрозуміле. Чоловік упевнений,…

47 хв. ago