У Польщі помер один із керівників Світового конгресу українців

На 68 році життя у Варшаві помер український громадський і політичний діяч Стефан Романів. Про це повідомляє Світовий конгрес українців.

Романів був першим заступником президента Світового конгресу українців, головою комісії з визнання Голодомору геноцидом проти українського народу та головою проводу Організації українських націоналістів.

Романів був першим заступником президента Світового конгресу українців

фото: Facebook/Світовий конгрес українців

Як зазначив Союз українських організацій в Австралії, повертаючись додому до Австралії після участі в конференції в Литві, Романів знепритомнів у Варшаві два дні тому. Його негайно доставили до лікарні.

Що відомо про Стефана Романіва

Стефан Романів народився 12 листопада 1955 року у Мельбурні. Батько Стефана Романіва родом із Тернополя, а прибув до Австралії у 1949 році. Мати – німкеня.

З молодих літ відвідував українську греко-католицьку церкву та рідну школу у Мельбурні. Закінчив місцевий педагогічний університет. Працював учителем початкової школи.

Очолював осередок Спілки української молоді у Мельбурні, крайову управу СУМ в Австралії, парафіяльну раду Української греко-католицької катедри в Мельбурні. Очолював парламентську комісію з питань багатокультурності в штаті Вікторія.

Багаторічний голова української громади у Вікторії, голова Союзу українських організацій в Австралії, довголітній керівник української братської школи та голова шкільної ради, ексзаступник голови Світової управи Спілки української молоді.

З 2008 по 2018 рік Стефан Романів був генсеком, а з листопада 2018-го – першим заступником президента Світового конгресу українців. Також головою комісії з визнання Голодомору геноцидом проти українського народу.

Романів був нагороджений орденами та медалями президента України трьох рівнів та Міністерства закордонних справ за розвиток міжнародних відносин.

Ольга Степанова

Recent Posts

Чоловік загубив виграшний лотерейний білет на $500 тисяч, але йому знову пощастило (фото)

57-річний Філіп з американського міста Вашингтон (Колумбія, США) вгадав усі п'ять чисел у двох лотерейних…

3 хв. ago

Найнебезпечніший пляж на Землі: з чорним, як смола, піском і небезпечними сплячими хвилями

Ісландія є домом для приголомшливих льодовиків і вулканів, але, як і в усьому світі, тут…

12 хв. ago

Антарктида стрімко зеленішає через глобальне потепління, – нове дослідження (фото)

Через глобальне потепління Антарктичний півострів – найпівнічніша частина Антарктиди – зазнає різких змін і поступово перетворюється на…

21 хв. ago

На Землю насувається надпотужна магнітна буря: скільки вона триватиме

Магнітні бурі в жовтні очікуються кілька разів. Одна з них накриє Землю на початку місяця -…

36 хв. ago

Влада несподівано змінила мобілізацію: у вас волосся стане дибки – українцям дали 7 днів

З'явилася інформація, що уряд України переглянув правила щодо термінів, протягом яких військовозобов'язані та резервісти мають…

45 хв. ago

На фоні останніх провалів на фронті Зеленському пропонують повернути Залужного

Протягом останнього часу ворог захопив Вугледар, Авдіївку, Гродівку, Новогродівку та Українськ. При цьому Курська офензива…

54 хв. ago