Повномасштабна війна між Ізраїлем та Іраном є неминучою – WSJ

Ізраїль стоїть перед стратегічним вибором щодо Ірану – починати війну вже зараз чи пізніше. Поточна політична ситуація для війни несприятлива, але стратегічні умови згодом тільки погіршаться. Таку думку висловив президент Йорктаунського інституту, ексофіцер ВМС США Сет Кропсі у статті для The Wall Street Journal.

На думку експерта Іран мріє стерти Ізраїль з політичної карти світу: для цього режим аятол використовує стратегію виснаження і намагається втягнути Ізраїль у нові конфлікти, щоб тиснути на нього з усіх боків.

«Йдеться не лише про нові осередки бойових дій, а й про дипломатичний тиск та маніпуляції в ЗМІ – всі важелі, до яких зможе дотягнутися Тегеран, щоб затягнути конфлікт. При цьому Тегеран добре усвідомлює, який потенціал має ізраїльська армія, яка зараз успішно адаптувалася до складних умов ведення бойових дій в Секторі Гази», – йдеться у статті.

Армія оборони Ізраїля (ЦАХАЛ) має потужні авіацію, артилерію та бронетанкові підрозділи. Якщо ізраїльтяни спрямують їх на північ у бік Лівану, під загрозою повної ліквідації опиниться найпотужніша маріонетка Тегерану – терористична організація «Хезболла», пояснює експерт.

При цьому глобальна іранська стратегія стримування передбачає тиск на США та загрозу масованих ракетних ударів по території Ізраїля. У цій стратегії ХАМАС є найбільш очевидним елементом, якому відведена важлива роль у знищенні єврейської держави.

Іран зацікавлений в тому, щоб терористи ХАМАС не тільки зберегли контроль над Сектором Гази, але й очолили весь палестинський рух. На думку автора статті це буде можливо, якщо Ізраїль змусять прийняти «мирну угоду», яка дозволить інтегрувати ХАМАС у Палестинську адміністрацію, наразі очолювану ФАТХ (Рухом за національне визволення Палестини – ред.). Тоді Західний берег річки Йордан може стати ще однією точкою тиску на Ізраїль.

«Єдиний спосіб для Ізраїлю запобігти цьому – фактична окупація Гази. Ізраїль повинен продемонструвати жителям Гази, що якою б не була формальна влада на цій території, ЦАХАЛ не дозволить ХАМАСу або подібним терористичним організаціям повернутися», – наголосив Кропсі.

Тегеран вже активізував прихильників ісламізму по всьому світу, щоб посилити громадський тиск на Ізраїль. Кропсі зазначає, що попри потужну для такої маленької країни армію, Ізраїль має слабкі місця і потребує військової допомоги та гарантій безпеки, в першу чергу від США, щодо стримування інших великих держав від втручання.

В результаті цілком ймовірно, що Ізраїлю доведеться відтермінувати війну проти ліванської «Хезболли» до наступного року, щоб дочекатися зменшення політичного тиску на президента США після осінніх виборів і, можливо, більш лояльної адміністрації в Білому домі, пояснив аналітик.

Ольга Степанова

Recent Posts

У Києві спалахнув маршрутний автобус біля університету – відео

У суботу, 29 червня, у Києві загорівся маршрутний автобус рейсу №212. Це сталося поблизу гуртожитка Національного університету біоресурсів і…

1 секунда ago

Ікона стилю: 5 неперевершених образів Саманти Джонс із “Секс і місто”

Через 26 років після зйомок завершального сезону серіалу "Секс і місто" одна з головних героїнь…

3 години ago

Синоптики дали прогноз на липень: яка погода чекає на українців

На початку липня по всій території України утримається спекотна погода. Стовпчики термометрів у деяких областях досягнуть…

3 години ago

У Раді пропонують підняти зарплату помічникам депутатів: цифра шокує

Народні депутати планують підняти зарплати своїм помічникам. До парламенту внесли законопроєкт про встановлення щомісячної грошової винагороди на…

3 години ago

Пророцтво “живого Нострадамуса” про астероїд збулося: чого варто очікувати

Бразильський екстрасенс Атос Саломе зробив сміливу заяву про астероїд, яка збулася. Про це пише Daily Star.…

3 години ago

ДБР перевірить дії Содоля під час командування обороною Харківського напрямку

Слідчі перевірять дії генерал-лейтенанта Юрія Содоля під час його командування обороною Харківського напрямку. Про це повідомляє "Суспільне" з посиланням…

3 години ago