Фермерський “майдан”: європейський квартал Брюсселя у вогні, диму та гної

Європейські фермери зібралися на масову акцію протесту в самому центрі Євросоюзу. Вони пригнали свої трактори до Брюсселя, щоб висловити незгоду з останніми рішеннями Єврокомісії. Епіцентром фермерського “майдану” став європейський квартал Брюсселя, де зосереджені головні адмінбудівлі Євросоюзу.

Фермери обрали для свого протесту цей день не випадково. Сьогодні, 26 лютого в понеділок, у Брюсселі засідає Рада ЄС на рівні міністрів сільського господарства країн Євросоюзу. Тож аграрії приурочили свою акцію саме до цього зібрання профільних чиновників ЄС, пише Today.

Уже з самого ранку у напрямку до Брюсселя рушили сотні тракторів. Через таке скупчення великої сільгосптехніки на трасах виникли транспортні перебої на під’їзних шляхах до бельгійської столиці. А коли трактори в’їхали в місто, то утворили транспортні затори і в самому Брюсселі.

Однак головне дійство у них було заплановано в європейському кварталі Брюсселя, де зосереджені головні адміністративні установи ЄС. Фермери прибули не з порожніми тракторами. Вони розкидали по кварталу сіно з гноєм і підпалили шини. Через це в районі площі Шумана, навколо якої сконцентровані адмінбудівлі, спалахнуло кілька пожеж.

Втім, поліцейські, яких підтягнули до епіцентру фермерського “майдану”, впоралися з вогнем за допомогою водометів. Цими ж водометами вони намагалися розігнати протестувальників. При цьому будівлі Євросоюзу завбачливо оточили по периметру металевими огорожами і колючим дротом.

Однак усі ці загороджувальні бар’єри не стали для фермерів перешкодою. Деякі з них на своїх тракторах прорвалися крізь поліцейські кордони впритул до будівель ЄС.

Які вимоги протестувальників?

Серед проблем, які, на думку аграріїв, потребують негайного вирішення, не тільки, і навіть не стільки “українське питання”. Хоча й воно має місце. Проте головним подразником для європейських аграріїв став Європейський зелений курс, який встановлює жорсткі правила у сфері довкілля. Він передбачає поступове скорочення викидів парникових газів. Крім того, цей курс змушує фермерів відмовитися від використання пестицидів, а також скоротити площі орної землі. Усе це призведе до скорочення аграрного виробництва і розорення багатьох фермерських господарств.

Водночас міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський уже висловив солідарність із польськими фермерами та закликає ЄС переглянути обмеження через Європейський зелений курс у бік їхнього пом’якшення.

Ольга Степанова

Recent Posts

Відмова від бойової повістки: українців застерегли від суворих наслідків

Військовозобов'язані, які мають право на відстрочку від призову за мобілізацією, повинні терміново скористатися цією можливістю,…

38 секунд ago

Заберіть яйця, гриби та м’ясо з води: які продукти не можна мити і чому

Перед вживанням їжі потрібно мити як руки, а й самі продукти. Так, українці пускають під…

12 хв. ago

Пенсіонери в обмороці: Кабмін хоче вигребти залишки з їхніх банківських карток

Уряд може залишити без грошей деяких пенсіонерів . Гроші буде знято прямо з пенсійних карток, повідомляють на сайті Верховної…

21 хв. ago

Ось що потрібно зробити з постільною білизною, щоб регулярно висипатись

Проблема безсоння або важкості заснути може турбувати багатьох людей. Експерти назвали традицію в скандинавських країнах,…

33 хв. ago

Перепис населення в Україні: до чого тут мобільні вишки і чи будуть видавати дані карток

Демографи кажуть - оцінити кількість населення можна повноцінно лише завдяки проведенню перепису у мирний час. Або ж…

42 хв. ago

Списки “ухилянтів”, знайдені у голови Хмельницької МСЕК: що може загрожувати чоловікам

Державне бюро розслідувань (ДБР) у межах досудового слідства вивчає списки “ухилянтів”, які знайшли під час обшуків у…

51 хв. ago