Вона розвалилася: що сталося з російським підводним човном “Казань” на Кубі

Російський атомний підводний човен “Казань” класу “Ясень-М”, пришвартований у Гавані, привертає увагу своєю пошарпаністю. На знімках, опублікованих в інтернеті, видно, що на підводному човні відсутні звукоізоляційні панелі, а це ставить під сумнів його непомітність.

Далі – переклад статті Пітера Сучіу про стан російської субмарини “Казань”.

Підводний човен класу “Ясень”

  • Попри вірусну реакцію в соціальних мережах, що висміює стан російського флоту, експерти зазначають, що західні підводні човни теж стикаються з подібними проблемами через суворі умови експлуатації. Однак стан “Казані” викликає побоювання з приводу стандартів утримання російського флоту.
  • Поки підводний човен продовжує свій шлях, аналітики висувають припущення, в якому вигляді він повернеться в Росію.
Куба славиться своїми сигарами, пляжами і революцією 1960-х років Фото: Pexels
Кубинські вулиці заповнені культовими американськими автомобілями Фото: Pexels
Кубинські вулиці заповнені культовими американськими автомобілями Фото: Pexels
Кубинські вулиці заповнені культовими американськими автомобілями Фото: Pexels
Куба славиться своїми сигарами, пляжами і революцією 1960-х років Фото: Pexels

Куба славиться своїми сигарами, пляжами і революцією 1960-х років. Завдяки останній вона також відома своїми класичними американськими автомобілями. Навіть сьогодні, через понад 60 років після приходу до влади комуністів, кубинські вулиці заповнені культовими американськими автомобілями, а кустарні майстерні підтримують їх у робочому стані.

Варто зазначити, що одне з російських суден, яке нещодавно прибуло в кубинську столицю Гавану з п’ятиденним візитом, у вівторок помітили в дещо пошарпаному вигляді. На знімках, що з’явилися в соціальних мережах, нібито видно пошкодження зовнішнього корпусу атомного підводного човна з керованими ракетами класу “Ясень-М” “Казань”.

Можливо, екіпажу варто звернутися до місцевих мешканців, щоб вони провели технічне обслуговування човна?

Зниклі панелі помічені в інтернеті

Марін Маркус, керівний консультант IT-компанії Capgemini, поділився чотирма фотографіями “Казані” у своєму пості на LinkedIn. Він припустив, що звукоізоляційні панелі на корпусі судна відвалилися, що поставило під загрозу його непомітність.

“Звукоізоляційні панелі відвалюються, а це означає, що “стелсовий” підводний човен, найімовірніше, буде дуже голосно шуміти під водою і світитися на сонарі, – написав Маркус. – Ехолокаційні панелі мають бути замінними, але, боже мій, ця зіяюча діра праворуч…”.

Звукоізоляційні панелі на корпусі судна відвалилися, що поставило під загрозу його скритність

Далі Маркус зазначив, що російські водолази намагаються відремонтувати шестирічні субмарини, а також додав: “Зверніть увагу, що втрата панелей – це проблема, від якої страждають і західні підводні човни. Зазвичай це проблема клею і постійного стиснення та розширення корпусу. Будемо сподіватися, що ця субмарина повернеться в російські води до того, як вибухне, щоб не спричинити ще одного міжнародного інциденту, подібного до катастрофи підводного човна “Курськ” у 2000 році”.

Зображення стали вірусними, перетворившись на останній писк антиросійської пропаганди в соціальних мережах.

“РОСІЙСЬКИЙ АТОМНИЙ ПІДВОДНИЙ ЧОВЕН РУЙНУЄТЬСЯ. Новітній російський атомний підводний човен “Казань” розвалюється на частини під час візиту на Кубу. Російський флот = відро, що іржавіє. Вас дивує, що хлопець, який нещодавно “відремонтував” судно, вкрав гроші?” – написав на сайті Х Джейсон Джей Смарт, провідний кореспондент газети Kyiv Post.

Принаймні кілька коментаторів у мережі пожартували, що найкращим варіантом дій для екіпажу було б доплисти до порту у Флориді та дезертирувати.

Важкий випадок чи типовий підводний човен?

Як зазначив Маркус, західні підводні човни теж іноді втрачають ці панелі, зроблені з гуми. Зображення підводного човна ВМС США класу Virginia з відсутніми панелями також були опубліковані на сайті X, що викликало бурхливі дискусії.

На думку відомого військово-морського дослідника і журналіста Х.І. Саттона, проблема може полягати в титанових корпусах підводних човнів класу “Ясень-М”. У 2020 році він писав для Forbes.com, що підводні човни являють собою одні з найскладніших інженерних завдань через перепади температури і тиску, які вони відчувають.

Втрата панелей не вплине на оперативні можливості, але інші експерти вважають, що це ще один доказ того, що російський флот досить халатно ставиться до обслуговування своїх підводних човнів

“Російський флот, що діє в суворих арктичних умовах, стикається з аналогічними проблемами. Їхні проблеми ще більше посилюються титановими корпусами деяких підводних човнів, на які, виявляється, ще складніше нанести покриття, – написав Саттон. – Наступного разу, коли ви побачите підводний човен з помітними шрамами, на яких зійшло покриття, зрозумійте, що це поширена проблема, що відображає важкі умови експлуатації. Можливо, над вирішенням цієї проблеми вже працюють”.

Втрата панелей не вплине на оперативні можливості, але інші експерти вважають, що це ще один доказ того, що російський флот досить недбало ставиться до обслуговування своїх підводних човнів. “Казань” було введено в експлуатацію тільки в травні 2001 року, а її похід на Кубу посилено рекламувався Кремлем.

Можна тільки уявити, який вигляд матиме “Казань” до моменту повернення в Росію. Напевно не кращий, ніж екіпаж після п’яти днів перебування в Гавані.

Ольга Степанова

Recent Posts

Страх котів перед огірками: пояснення науковців та кумедні відео

Коти — одні з найчарівніших створінь на планеті. Вони постійно дивують нас своїми витівками, піднімають…

2 години ago

Повернути дві області, поділити Крим, домовитися про ракети: стало відомо, який план відвезла РФ до США

Усі сторони воєнного конфлікту в Україні зараз активізувалися у пошуку компромісу. Про це заявив журналіст…

2 години ago

Отримати «бронь» зможуть лише багаті? Длігач відповів критикам економічного бронювання

Уже кілька місяців в Україні триває обговорення економічного бронювання від мобілізації. На ньому наполягає бізнес…

2 години ago

Дієта довгожителів: 7 продуктів, які потрібно їсти, щоб довго жити

Блакитні зони — це п'ять регіонів світу, де люди частіше доживають до віку вище середнього.…

2 години ago

Ухилянти масово вдаються до маніпуляцій з дітьми, щоб уникнути мобілізації

З початком війни з'явилося багато нових проблем, пов'язаних із дітьми. Однією з них є використання…

3 години ago

Названо кольори, які старять жінку після 40: відмовтеся від них

Кожна жінка в будь-якому віці хоче виглядати молодо, проте не всі знають, як це зробити,…

3 години ago