У Кенії відбувся штурм парламенту: поліція відкрила по активістах вогонь, є загиблі

У столиці Кенії Найробі мітингувальники намагалися штурмувати парламент, поліція відкрила по них вогонь. Щонайменше пʼятеро протестувальників загинули, десятки поранені. Про це повідомляють Reuters і BBC.

Масові протести охопили велику кількість міст Кенії після рішення уряду підвищити податки. Законопроєкт має зібрати додаткові $2,7 млрд податків, аби полегшити боргове навантаження, адже лише відсоткові платежі забирають 37% річного доходу країни.

Загалом мітингувальники вийшли на вулиці в 30 із 47 округів країни. У Найробі весь день були закриті підприємства, а транспорт зупинився, оскільки поліція вступає в бої з тисячами демонстрантів.

Мітингувальники спробували штурмувати будівлю парламенту. Поліція спершу використовувала сльозогінний газ і водомети, а потім відкрила вогонь.

Кореспондент Reuters нарахував тіла щонайменше пʼятьох загиблих протестувальників біля парламенту. Парамедикиня Вівіан Ачіста сказала журналістам, що щонайменше десятьох з них застрелели. Під час сутичок частково загорілась будівля парламенту.

Протестувальники виступають проти підвищення податків у країні, яка вже потерпає від кризи вартості життя, багато хто також закликає президента Вільяма Руто піти у відставку.

Уряд вже пішов на деякі поступки, пообіцявши скасувати запропоновані нові податки на хліб, олію, власні автомобілі та фінансові операції. Але цього виявилося недостатньо, щоб задовольнити протестувальників.

Нагадаємо, у травні у Кенії спостерігалися повені та зсуви ґрунту, спричинені сильними дощами, що тривають вже два місяці. Природні катаклізми забрали життя 181 особи. Про це повідомляє Reuters.

У місті Май Махіу, де щонайменше 48 людей загинули внаслідок повеней 29 квітня, у середу з-під уламків витягнули два тіла, повідомив Фелікс Майо, регіональний менеджер Червоного Хреста Кенії. Він зазначив, що до пошуків загиблих долучилися військові зі службовими собаками.

Ольга Степанова

Recent Posts

Масове позбавлення субсидій та пільг: перезимувати буде ще складніше

Очікується, що у 2025 році кількість субсидій та пільг на оплату житла та комунальних послуг…

15 хв. ago

“Лише раз на місяць”: жінка розлучається з чоловіком після 40 днів шлюбу

Нещодавно жінка з Агри, що в індійському штаті Уттар-Прадеш, подала на розлучення зі своїм чоловіком…

22 хв. ago

Безробітні можуть отримати від 8 тисяч гривень в місяць: які умови

Безробітні українці можуть приєднатися до громадських робіт. Оплата на таких роботах складає не менше 8…

25 хв. ago

Зміниться до невпізнання: вчені показали, що станеться з нашою планетою за мільярди років

Земля не завжди мала такий вигляд, як зараз, і моделювання показує, наскільки сильно змінилася планета через…

28 хв. ago

Як на оригінальному фото: житель Ірландії сфотографував Лох-Несське чудовисько

Житель Ірландії Дін Бітті заявив, що сфотографував Лох-Несське чудовисько під час відпочинку на місцевому озері…

46 хв. ago

Чекати ще не довго: коли в Україну прийде справжня осінь і стане прохолодніше

Першими похолодання в Україні відчули жителі західних областей – там уже знизилася температура повітря і почалися дощі.…

48 хв. ago