Москва різко збільшить витрати на війну в наступному році, – Bloomberg

Росія планує на чверть збільшити військові витрати у бюджеті 2025 року.

Про це пише Bloomberg із посиланням на проект трирічного бюджету РФ, з яким вдалося ознайомитися журналістам.

Так, у російському бюджеті на наступний рік витрати на “оборону” складуть 13,2 трильйона рублів (142 мільярди доларів) проти 10,4 трильйона рублів у поточному році. Це еквівалентно 6,2% ВВП. Згідно з підрахунками Bloomberg на основі проектних даних, військові витрати РФ складуть 5,6% ВВП у 2026 році та 5,1% у 2027 році.

Загалом в наступному році Кремль витратить на армію та інші силові органи близько 40% федерального бюджету. Це більше, ніж сукупні асигнування на освіту, охорону здоров’я, соціальну політику та підтримку економіки.

При цьому засекречені статті бюджетних видатків у наступному році складуть 12,9 трлн рублів, тобто близько 30% загального кошторису.

“Кремль продовжує збільшувати витрати на війну, оскільки його сили повільно просуваються на сході України у війні, яка, за оцінками західних спецслужб, спричинила сотні тисяч втрат росіян”, – пише Bloomberg.

Водночас із документів видно, що російський уряд розраховує скоротити дефіцит бюджету наступного року до 0,5% ВВП за рахунок збільшення газових і так званих ненафтових доходів.

Bloomberg припускає, що прогнозований дефіцит бюджету може виявитися оптимістичним, виходячи з досвіду поточного року. Зараз урядовий прогноз дефіциту бюджету на 2024 рік складає 1,7% ВВП, хоча ще у червні планували на 0,6 відсоткового пункту менше.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Вчені попереджають про дводенну магнітну бурю: якої вона буде сили та коли

Найближчими днями астросиноптики прогнозують магнітні бурі на Землі. Причиною їх виникнення стане викид корональної маси…

3 хв. ago

В Україні не зупиняли мобілізацію чоловіків від 50 до 60 років

Народний депутат Олексій Гончаренко 23 вересня повідомив, що в Україні зупинили мобілізацію військовозобов’язаних чоловіків віком , а також…

17 хв. ago

Мешканець Київщини намагався переслати за кордон бурштин розміром з кулак (фото)

Працівники Київської митниці виявили у двох міжнародних поштових відправленнях два камені бурштину унікального розміру. Про…

23 хв. ago

У Києві охоронці call-центру напали на журналістів (відео)

Сьогодні, 24 вересня  у Солом'янському районі столиці охоронці бізнес-центру, на одному з поверхів якого розташувався…

25 хв. ago

Влітку більше половини нових ФОПів відкрили жінки: яку галузь обирають найчастіше

Улітку 2024 року реєстрації ФОП знизилися на 19,8% порівняно з аналогічним періодом 2023 року. При цьому кількість…

28 хв. ago

Захист 100%: окупанти захищають Керченський міст огорожею з діжок з-під огірків. ФОТО

Про це повідомляє "Кримський вітер", опублікувавши фото бочок. "Індія забезпечила Росію спеціальною зброєю для захисту Керченського мосту…

1 годину ago