Суд в Іспанії засудив до 18 років пенсіонера, який надсилав посилки з бомбами до посольств України

74–річний пенсіонер Помпейо Гонсалес Паскуаль був засуджений Верховним судом Іспанії до 18 років тюремного ув’язнення за відправлення шести посилок з бомбами високопоставленим чиновникам та урядовим установам. 

У 2022 році саморобні вибухові пристрої були надіслані іспанському прем’єр–міністру Педро Санчесу, міністру оборони Маргариті Роблес, а також до посольств України та США в Мадриді, до супутникового центру авіабази Торрехон-де-Ардос, який передає інформацію Україні, та до компанії Instalaza, яка постачає зброю Києву.

За даними El Mundo бомби в посилках були «запалювального, а не вибухового» характеру і спрацьовували, якщо за них потягнути. Майже всі бомби були знешкоджені, проте при вибуху однієї з них співробітник служби безпеки українського посольства отримав легкі поранення.

Гонсалес Паскуаль був заарештований у січні 2023 року, але у квітні його відпустили під заставу, посилаючись на його вік та відсутність судимості. Зрештою суд засудив його до 10 років позбавлення волі за тероризм та 8 років за виготовлення вибухових пристроїв. Він також має виплатити 1500 євро у якості компенсації за шкоду постраждалому співробітнику посольства України Миколі Величку.

Суд постановив, що Гонсалес Паскуаль діяв “з метою викликати хвилювання в іспанському суспільстві”, щоб воно тиснуло на уряди Іспанії та США з метою припинення підтримки України.

Іспанська прокуратура зазначила, що на телефоні підозрюваного були встановлені Telegram, RT Noticias (іспанський додаток RT) та Sputnik, а в його пошукових запитах у браузері були “вивчити російську за 10 днів”, “де в Іспанії виробляють танки” та “останні відео війни в Україні”.

За даними The New York Times, з посиланням на американських чиновників, влада США та ЄС вважають, що до розсилки посилок з вибухівкою причетна російська розвідка. На їхню думку, ця операція була проведена для перевірки роботи проксі-груп на випадок загострення Росією конфлікту в Україні, а також для демонстрації можливості нанесення ударів на території Європи. Посольство Росії в Іспанії назвало статтю The New York Times “фантастичною”.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

40 хв. ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

42 хв. ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

43 хв. ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

53 хв. ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

55 хв. ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

57 хв. ago