“Людина досить закрита”: хто очолив 5 службу ФСБ, яка збирає дані про Україну

У Росії призначили нового очільника П’ятої служби ФСБ, яка відповідає за збір інформації про Україну. Ним став Олексій Комков.

Як повідомляє проєкт “ВЧК-ОГПУ“, однією з основних завдань Комкова на новій посаді, окрім політичного функціоналу вибудовування необхідних режиму відносин з іншими державами на зовнішньому треку, також зараз буде і реалізація різних схем обмінних фондів з іноземними спецслужбами, з метою “виколупування” ряду осіб, які перебувають у міжнародному розшуку на запит Росії або які відбувають покарання у іноземних юрисдикціях.

Зазначається, що це завдання не з простих у нинішніх реаліях. Колишній начальник П’ятої служби Сергій Бєсєда створив обмінний “актив” у вигляді Пола Уілана, Евана Гершковича та інших громадян різних іноземних держав.

Проєкт зазначає, що Олексій Комков людина досить закрита. Добре грає у хокей та знаходиться у серйозній опозиції до впливових кланів. З його близьких людей можна виділити в минулому бізнесмена Едуарда Левченка (живе в Чорногорії; раніше був затриманий і відбував покарання в Росії у кримінальній справі в рамках кланових воєн у ФСБ), а також заступника губернатора Ненецького автономного округу Олександра Дудорова (випускник Голіцинського прикордонного інституту ФСБ та екс-глава міського поселення Голіцино Одинцовського муніципального району Московської області).

Що відомо про 5 службу ФСБ

П’ята служба ФСБ – підрозділ, що спеціалізується на зборі інформації всередині Росії та в країнах колишнього Радянського Союзу. Перед вторгненням в Україну правитель РФ Володимир Путін багато в чому покладався на відомості, надані саме цим підрозділом ФСБ. Втім, звіти не відповідали дійсності.

На початку російського повномасштабного вторгнення низка ЗМІ навіть повідомляла, що очільника служби Сергія Бєсєду і його колег заарештували за фейкові дані у звітах про Україну. Втім, підтверджень не було.

Тепер же стало відомо, що чиновника зняли з посади. Формально Бєсєду звільнили через досягнення ним 70-річчя – граничного терміну служби.

Ольга Степанова

Recent Posts

“Вони врятують цю країну”: Залужний пояснив, чому не можна знижувати мобілізаційний вік

Україна не повинна знижувати мобілізаційний вік, якщо в цьому немає критичної потреби. В іншому випадку…

3 хв. ago

Пенсія у 63 роки: що потрібно знати про терміни звернення за виплатами

Пенсійний фонд України відповів на питання, що часто ставиться, про призначення пенсії за віком. Про…

12 хв. ago

Режим сну Меган Маркл і Кейт Міддлтон: які звички приховують королівські сім’ї

Створення оптимального режиму сну має вирішальне значення для забезпечення повноцінного відпочинку. У сучасному світі технологій…

24 хв. ago

Повістки поштою: куди надсилатимуть людям без держреєстрації

Навіть якщо військовозобов’язаний громадянин не має державної реєстрації, це не звільняє його від процесу загальної мобілізації в…

31 хв. ago

На пенсію із повними кишенями грошей: українці можуть отримати одразу 10 окладів

Скористатися можливістю та отримати одразу 10 окладів перед виходом на пенсію можуть працівники державних та…

33 хв. ago

25-річна блондинка всього за тиждень переспала із сотнею студентів та їхніми батьками: рекорд побито

Актриса "кіно для дорослих", 25-річна блондинка Бонні Блу з Великобританії з початку 2024 року набула…

45 хв. ago