Парламент Туреччини схвалив заявку Швеції на вступ до НАТО

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що вітає рішення турецького парламенту й очікує “якомога швидшого” завершення ратифікації з боку Угорщини.

У вівторок, 23 січня, парламент Туреччини схвалив заявку Швеції на вступ до Північноатлантичного Альянсу (НАТО). Про це пише SVT.

Повідомляється, що з 346 парламентаріїв 287 проголосували за членство Швеції в НАТО. Проти виступили 55 осіб, решта — утрималися. Голосуванню передували приблизно чотиригодинні дебати.

Як зазначають журналісти, тепер Угорщина стала єдиною країною НАТО, яка не ратифікувала заявку Швеції.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг зазначив, що очікує завершення ратифікації з боку Угорщини “якомога швидше”. Він також заявив, що вітає рішення турецького парламенту.

“Усі країни НАТО домовилися у Вільнюсі запросити Швецію до нашого альянсу, і Швеція виконала свої зобов’язання. Членство Швеції робить НАТО сильнішим, а нас усіх — безпечнішими”, — цитують Столтенберга журналісти.

Прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон відреагував на рішення парламенту Туреччини на своїй сторінці в соціальній мережі Х.

“Сьогодні ми на один крок ближче до того, щоб стати повноправним членом НАТО. Позитивно, що Великі Генеральні Збори Туреччини проголосували за вступ Швеції до НАТО”, — написав глава шведського уряду.

Нагадаємо, 18 травня 2022 року Швеція та Фінляндія офіційно подали заявки на вступ до НАТО. Посол Швеції в Альянсі Аксель Вернхофф і його фінський колега Клаус Корхонен передали листи-заявки, які до цього підписали їхні міністри закордонних справ.

Ольга Степанова

Recent Posts

У Німеччині пропонують збивати російські ракети з території країн НАТО

Депутати Бундестагу Німеччини з партії канцлера Олафа Шольца вважали за можливе захистити небо України з…

37 хв. ago

Антикорупціонера Шабуніна звинуватили у привласненні авто для фронту

Відомий антикорупціонер Віталій Шабунін, якого звинувачують в ухиленні від військової служби, використовує в особистих цілях…

2 години ago

Антитрендове взуття, яке стилісти не радять носити влітку 2024 року: фото

Мода дуже швидкоплинна, тому вчорашні тренди сьогодні можуть стати антитрендами. І мова не лише про…

4 години ago

Навіть не по 4 грн за кВт: нардеп сказав наскільки подорожчає світло з 1 червня

Згідно з останніми обговореннями в Українському уряді, тарифи на електроенергію для населення, можливо, будуть підвищені вже з…

5 години ago

Пролетіла над джунглями та полоскотала нерви на скляній підлозі: колишня Кличка показала відпочинок на Самуї

Колишня дружина київського міського голови, Наталія Єгорова, показала світлини зі свого відпочинку на острові Самуї.…

5 години ago

Вєрка Сердючка розлютила українців: що трапилося (відео)

Українського співака Андрія Данилка, який виступає на сцені в образі Вєрки Сердючки, розкритикували українці.  Виявилося,…

5 години ago