У Мінфіні Німеччини пропонують позбавити українських біженців деяких прав

Федеральний міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер пропонує ввести новий правовий статус для біженців з України та позбавити їх громадянських прав. Про це він заявив журналу Wirtschaftswoche.

За словами міністра, мета полягає у тому, щоб зменшити витрати Німеччини на допомогу та залучити більше людей на ринок праці. Натомість біженці з України мають отримати власний правовий статус.

Згідно з задумом Лінднера, це має бути поєднання “пільг для шукачів притулку в поєднанні з інструментами політики ринку праці для громадян”. Українці все одно не проходитимуть процедуру надання притулку, але не отримуватимуть автоматично громадянську допомогу, “яка спрямована на забезпечення соціально-економічного прожиткового мінімуму з соціальною участю навіть без роботи”.

Також міністр пропонує реформувати й інші аспекти. Зокрема, відшкодування витрат на житло має бути за фіксованою ставкою, а не на основі фактичних витрат.

“Одержувачі допомоги можуть вирішити, чи хочуть вони переїхати в меншу квартиру і як вони її опалять. Я вірю, що тут ми можемо заощадити мільярди євро”, – пояснив Лінднер.

Зараз муніципалітети покривають витрати на оренду житла та опалення отримувачів пільг та їхніх сімей у певних регіональних межах. У перший рік діє так званий період очікування. Відповідність вартості проживання не перевіряється, щоб одержувач допомоги зосередились на пошуку роботи.

Однак приблизно кожен другий отримувач цивільної допомоги продовжує її отримувати навіть через півроку після початку роботи. Це пов’язано з низькою зарплатою або роботою на неповний день. Особливо страждають люди з дітьми.

Романчук Микола

Recent Posts

Пенсії виплачуватимуть по-новому: можуть зрости в рази

Уряд України затвердив новий підхід до розрахунку пенсійних виплат, запровадивши другий обов'язковий рівень у пенсійній…

4 хв. ago

Дрони не замінять ракети та артилерію: що може суттєво змінити ситуацію на фронті

Україна розробляє масштабну програму виготовлення дронів. Вони показали свою ефективність, однак поки не зможуть повноцінно…

11 хв. ago

Переселенці повертаються на окуповані території. Лідерка «слуг» назвала причину

Голова партії «Слуга народу» Олена Шуляк прокоментувала заяву омбудсмена Дмитра Лубінця, у якій він заявив, що переселенці через соціально-економічні труднощі повертаються…

29 хв. ago

ЄС затвердив кредит Україні на 35 мільярдів: погашати буде Росія

Рада Європейського Союзу остаточно затвердила пакет фінансової допомоги Україні у формі позики 35 млрд євро. Про…

37 хв. ago

В Україні стався землетрус: деталі (карта)

У середу, 23 жовтня, ввечері на території Чернівецької області зафіксували землетрус магнітудою 3.1. Про це йдеться у повідомленні Головного центру…

45 хв. ago

National Geographic визначив 25 головних must visit у 2025 році: рейтинг очолив вулкан

Практично одночасно з Lonely Planet, який назвав 30 місць, які варто відвідати 2025 року, свій топ…

46 хв. ago