Росія та Іран готують протести з насильством у США після виборів – розвідка

Росія та Іран можуть спробувати спровокувати насильницькі протести у США після президентських виборів у листопаді. Мета – посилити розкол, поставити під сумнів результати виборів і ускладнити передавання президентської влади.

Про це повідомляє AP із посиланням на попередження від високопосадовців розвідки у розсекреченій записці.

В опублікованій офісом директора національної розвідки США записці йдеться, що Росія та Іран можуть підтримувати насильницькі протести чи самостійно таємно організовуючи заходи, або заохочуючи участь у запланованих заходах місцевими групами. Метою було б посилити розкол, поставити під сумнів результати виборів і ускладнити передавання президентської влади.

За інформацією з записки, у січні російська військова розвідка намагалася завербувати громадянина США для організації протестів на його батьківщині. Американець, ймовірно, не знав, що контактував з російськими агентами.

США вперше звинуватили іранський уряд у прихованій підтримці протестів проти американської підтримки Ізраїлю під час війни в Газі. Розвідка дізналася, що пов’язані з Іраном особи запропонували покрити витрати на поїздку на протести цього року у Вашингтоні.

За словами чиновників, цього року існує більший ризик того, що один із противників США може сприяти політичному насильству після виборів. Усе тому, що офіційні особи Ірану та РФ тепер краще розуміють складний процес, який Штати використовують для сертифікації голосування.

Зазначається, що особливо ризикованим є період між днем виборів та інавгурацією нового президента, оскільки іноземні противники та внутрішні екстремісти можуть спробувати зірвати сертифікацію виборів, використовуючи оманливі твердження або невинні порушення. Занепокоєння щодо безпеки вже спонукало працівників виборчих дільниць у деяких громадах встановити куленепробивне скло та тривожні кнопки.

Побоювання політичного насильства зросли на тлі занепокоєння щодо розширення поляризації та зростання недовіри – тенденції, яку противники США намагалися прискорити, використовуючи онлайн-дезінформацію та пропаганду. Окрім планів вплинути на результат виборів, чиновники кажуть, що Росія та Іран, а також Китай хочуть підірвати єдність Америки, поширюючи неправдиві та оманливі заяви про вибори, голосування та гострі питання, такі як імміграція, економіка чи федеральна реакція на останні урагани.

Романчук Микола

Recent Posts

Пенсії виплачуватимуть по-новому: можуть зрости в рази

Уряд України затвердив новий підхід до розрахунку пенсійних виплат, запровадивши другий обов'язковий рівень у пенсійній…

42 секунди ago

Дрони не замінять ракети та артилерію: що може суттєво змінити ситуацію на фронті

Україна розробляє масштабну програму виготовлення дронів. Вони показали свою ефективність, однак поки не зможуть повноцінно…

8 хв. ago

Переселенці повертаються на окуповані території. Лідерка «слуг» назвала причину

Голова партії «Слуга народу» Олена Шуляк прокоментувала заяву омбудсмена Дмитра Лубінця, у якій він заявив, що переселенці через соціально-економічні труднощі повертаються…

26 хв. ago

ЄС затвердив кредит Україні на 35 мільярдів: погашати буде Росія

Рада Європейського Союзу остаточно затвердила пакет фінансової допомоги Україні у формі позики 35 млрд євро. Про…

34 хв. ago

В Україні стався землетрус: деталі (карта)

У середу, 23 жовтня, ввечері на території Чернівецької області зафіксували землетрус магнітудою 3.1. Про це йдеться у повідомленні Головного центру…

42 хв. ago

National Geographic визначив 25 головних must visit у 2025 році: рейтинг очолив вулкан

Практично одночасно з Lonely Planet, який назвав 30 місць, які варто відвідати 2025 року, свій топ…

43 хв. ago