Олігарх з РФ володів розкішним курортом в Італії навіть після запровадження санкцій, – FT

Російський олігарх Муса Бажаєв продовжував залишатися власником дорогого курорту на Сардинії навіть після того, як Європейський Союз наклав на нього санкції через повномасштабне вторгнення РФ в Україну, пише Financial Times

Такі дані були розкриті у щорічному статутному документі, який був поданий на Кіпрі 26 червня 2022 року компанією Retivia Investments, яка знаходиться в країні та володіє популярним готелем Forte Village, а також іншими активами на Сардинії, вартість яких складає понад 700 млн євро. 

Зокрема у заяві поставили питання, чому влада Італії не запровадила заходів для заморожування активів впродовж кількох тижнів після 8 квітня 2022 року, коли Бажаєва внесли до санкційного списку ЄС. 

“Про те, що Бажаєв володіє Forte Village, було відомо щонайменше з 2014 року, а під час пандемії Covid-19 росіянин пожертвував 500 000 євро Сардинському агентству цивільного захисту. Італійська фінансова поліція, Guardia di Finanza, відмовилася від коментарів, пославшись на “відсутність повноважень для обговорення цього питання””, – додали у матеріалі FT.

Водночас декларація, яка була подана в червні, теж суперечить іншому загальнодоступному документу, який був поданий до кіпрського реєстру компаній через місяць (26 липня 2022 року). В документі йдеться про те, що Retivia Investments продали родичу Бажаєва 25 лютого 2022 року, тобто на наступний день після вторгнення РФ в Україну. 

“Розбіжності щодо права власності на активи у червневій та липневій деклараціях викликають питання щодо часу та реальності передачі цих активів”, – підкреслили у виданні.

Муса Бажаєв – що відомо

У Financial Times розповіли, що Бажаєв, який народився у Чечні, є одним з найбагатших людей РФ. Він займається нафтовою, металургійною та сировинною галузями. Олігарх є президентом АТ “Альянс Груп”, яке, за інформацією ЄС, “підтримує низку важливих компаній у російському газовому, нафтовому та телекомунікаційному секторах”.

Також у ЄС додали, що Бажаєв є очільником компанії “Російська платина”, яка є “значним джерелом доходів для уряду Російської Федерації”. Наразі Бажаєв залишається в санкційних списках Європейського Союзу та Великої Британії.

Раніше повідомлялось, що Муса Бажаєв передав право власності на свій італійський розкішний курорт на наступний день після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну, щоб уникнути санкцій, а вже менш ніж за два місяці проти олігарха було запроваджено санкції з боку Європейського Союзу та Великої Британії. 

Романчук Микола

Recent Posts

Добровольці не зможуть виграти війну: військовий пояснив, чому без мобілізації не обійтися

Наразі ТЦК в Україні змушені проводити мобілізацію через рейди та "бусифікацію", однак в майбутньому можливі…

4 хв. ago

У біді не лишили: За “слугу” Кормишкіну, яка незаконно розбагатіла, поручилися топ-чиновники

Суд відпустив на особисті поруки народного депутата, якого звинуватили у незаконному збагаченні. Очевидно, йдеться про…

13 хв. ago

Вперше за багато років. В Угорщині опозиція різко випередила в опитуваннях партію Орбана Фідес

Опозиційна партія Угорщини Тиса обігнала партію влади Фідес прем'єр-міністра країни Віктора Орбана серед виборців, які вже вирішили…

19 хв. ago

Офіс генпрокурора назвав дві області, де мешкає найбільше прокурорів-інвалідів

За попередніми даними службового розслідування, високий відсоток прокурорів, які мають статус особи з інвалідністю, виявлено…

30 хв. ago

Секретний інгредієнт страви “номер 40”: як ресторан готував піцу із кокаїном

Німецька поліція зробила неймовірне відкриття під час рейду до піцерії в місті Дюссельдорф з позицією…

39 хв. ago

Капітана Гладкого остаточно усунуто з посади начальника штабу Сил безпілотних систем

Капітан першого рангу Роман Гладкий, якого було призначено цього літа начальником штабу командування Сил безпілотних…

54 хв. ago