Біженці з України добре інтегрувалися на ринку праці в ЄС – МВФ

Українські біженці інтегрувалися на ринки праці ЄС помітно швидше, ніж попередні хвилі біженців. Декілька країн уже оцінили рівень зайнятості серед українських біженців на рівні близько або вище 50%, що зазвичай досягається лише через п’ять або більше років після прибуття. Про це йдеться в оновленому Огляді світової економіки (WEO) МВФ, повідомляє “Бізнес.Цензор”.

У документі зазначається, що інтеграція іммігрантів у робочу силу ЄС ринок протягом 2022–2023 років був значно швидшою, ніж у минулому. Після спаду під час пандемії, імміграція у ЄС сягнула історичного максимуму у 2022 році, переважно внаслідок міграції понад 4 мільйонів біженців з України. Відтак, близько двох третин робочих місць, створених від кінця 2019 року станом на кінець 2023 року були заповнені громадянами країн, які не входять до ЄС, хоча рівень безробіття серед громадян ЄС залишався на рекордно низькому рівні.

“Наявні дані свідчать про те, що українські біженці інтегрувалися на ринки праці ЄС помітно швидше, ніж попередні хвилі біженців. Декілька країн уже оцінили рівень зайнятості серед українських біженців на рівні близько або вище 50%, що зазвичай досягається лише через п’ять або більше років після прибуття. Мігранти допомогли задовольнити безпрецедентний попит на робочу силу в цей період”, – зазначається в огляді МВФ.

Серед факторів, що сприяли швидкій інтеграції біженців з України, експерти МВФ відзначають Директиву ЄС про тимчасовий захист (TPD), яка відкрила для українських мігрантів доступ до права на проживання, соціальної допомоги, медичних послуг тощо. Водночас багато держав-членів ЄС усунули додаткові бар’єри і спростили доступ мігрантів до ринку праці, включаючи мовні курси, підтвердження кваліфікації, перенавчання та фінансові стимули для роботодавців. Крім того, швидкому працевлаштуванню українських біженців сприяла висока частка осіб з вищою освітою, підвищений попит на ринку праці країн ЄС. Водночас як це зазвичай буває у випадку з іммігрантами, частина з них натрапляє на труднощі у пошуку роботи через надмірну кваліфікацію та невідповідність навичок потребам роботодавців. Водночас експерти МВФ вважають за доцільне враховувати досвід країн ЄС у випадку з українськими мігрантами для успішної інтеграції інших біженців.

Варто додати, що нещодавно єврокомісар з питань праці та соціальної політики Ніколас Шміт розповів у інтерв’ю “Радіо Свобода”, що багато українських біженців добре інтегрувалися на ринку праці у країнах Євросоюзу. Так, із 4,3 мільйона українців наразі працює 1,6 мільйона. За статистикою, у Литві працевлаштовані 57% українців з тимчасовим захистом, у Данії – 53%, у Польщі – 48%.

Романчук Микола

Recent Posts

Київський міський ТЦК за 5 млн грн. відремонтує власну їдальню

Київський міський центр комплектування та соціальної підтримки замовив капітальний ремонт їдальні свого збірного пункту. З…

10 секунд ago

Через новий тренд у TikTok магазини втрачають мільярди: у чому причина

Новий тренд у TikTok, де молоді британці масово повертають замовлений одяг, обернувся мільярдними збитками для…

7 хв. ago

У столиці Туреччини біля авіакосмічної компанії стався теракт (фото, відео)

У столиці Туреччини стався теракт. Про це повідомив очільник МВС Алі Ерлікая у соцмережі Х, а також повідомляють турецькі ЗМІ. «Терористична атака…

16 хв. ago

Продався за талони на пальне: У Тернополі затримали керівника районного ТЦК

У Тернополі днями відбулося чергове затримання військовослужбовця. Просто у дворі церкви у центрі міста нібито на гарячому,…

16 хв. ago

Водна криза ставить під загрозу половину світового виробництва їжі: дослідження

Більше ніж 50% від усього виробництва їжі у світі може опинитися на межі краху протягом…

25 хв. ago

Трампа зрадила улюблена онука

Іванка Трамп і її 13-річна донька Арабелла днями відвідали концерт Тейлор Свіфт в ході її Eras Tour…

33 хв. ago