В’їзд до ЄС стане платним: що потрібно врахувати українцям перед перетином кордону

З 2025 року для в’їзду до Євросоюзу українцям потрібно буде отримати дозвіл ETIAS, вартість якого становитиме 7 євро (289 грн). Дозвіл діятиме три роки або до завершення дії закордонного паспорта, а пільгові категорії (діти до 18 і люди старше 70 років) будуть звільнені від сплати збору.

Про це заявила речниця Європейської комісії Аніта Гіппер. ETIAS (European Travel Information and Authorisation System) – це нова система, запроваджена Євросоюзом для перевірки громадян країн, які мають безвізовий режим з ЄС.

Вона створена для посилення контролю за безпекою і для того, щоб запобігти в’їзду осіб, які можуть становити загрозу для країн Євросоюзу. Система буде автоматично перевіряти подорожуючих за різними базами даних безпеки і ухвалювати рішення про дозвіл на в’їзд.

Дозвіл ETIAS діятиме протягом трьох років або до завершення терміну дії закордонного паспорта, якщо це станеться раніше. Власники дозволу зможуть подорожувати до ЄС не більше 90 днів протягом кожного 180-денного періоду.

Незважаючи на безвізовий режим України з ЄС, після запуску ETIAS у 2025 році кожен громадянин України буде змушений подавати заявку на дозвіл для в’їзду до ЄС. Для цього потрібно буде пройти кілька кроків:

  • заповнити онлайн-заявку на офіційному сайті або через мобільний додаток ETIAS;
  • вказати особисті дані, зокрема ім’я, паспортні дані, контактну інформацію;
  • відповісти на запитання служби безпеки щодо попередніх подорожей, можливих судимостей чи інших ризиків для безпеки;
  • сплатити збір у розмірі 7 євро (приблизно 320 гривень на 2024 рік).

Система авторизації буде в основному автоматизованою, і більшість заявок розглядатимуться протягом кількох хвилин. Однак у деяких випадках процес може затягнутися до 30 днів, якщо потрібна додаткова перевірка або співбесіда.

Важливо зауважити, що дозволом на в’їзд можуть користуватися лише власники біометричних паспортів. Власникам звичайних закордонних паспортів доведеться оформляти візу за чинними правилами.

На щастя, на перших етапах роботи ETIAS передбачено пільговий період тривалістю близько шести місяців, протягом якого частина подорожуючих буде звільнена від сплати збору. Зокрема, діти до 18 років та люди старші 70 років зможуть отримати дозвіл безкоштовно.

Окрім того, дозвіл ETIAS не потрібен буде тим, хто має чинну шенгенську візу або довгострокову візу однієї з країн ЄС. Це правило діятиме і для громадян, які подорожують з офіційно визнаними документами про тимчасовий захист, виданими в рамках гуманітарних програм Євросоюзу.

ETIAS діятиме в усіх країнах, що входять до Шенгенської зони. Серед них:

  • Австрія;
  • Німеччина;
  • Франція;
  • Італія;
  • Іспанія;
  • Польща;
  • Нідерланди;
  • Угорщина;
  • та інші країни ЄС, включаючи не членів Євросоюзу, як-от Швейцарія, Ісландія, Норвегія, Ліхтенштейн.

Хоча дозвіл ETIAS є обов’язковим документом для в’їзду, він не гарантує 100% допуску до Євросоюзу. Остаточне рішення завжди залишається за прикордонниками тієї країни, куди прибуває мандрівник. Прикордонна служба може запросити додаткові документи або відмовити у в’їзді, якщо виникнуть підозри щодо правомірності подорожі.

Романчук Микола

Recent Posts

В Росії підлітки підпалили військовий вертоліт Мі-8 і не отримали обіцяну винагороду

В Омську двоє підлітків підпалили вертоліт на місцевій авіабазі. Йдеться про військовий Мі-8. За це невідомі…

8 хв. ago

Обмеження скасовуються: у Києві покращилася якість повітря

У Києві нормалізувалася якість повітря, наразі спостерігається низький рівень забрудненості. Про це повідомила КМДА. Станом на 15:00 23…

17 хв. ago

Метро на Виноградар обійдеться на 8 млрд грн дорожче, ніж планувалося – Держаудитслужба

Унаслідок бізнес-схем недоброчесного підрядника АТ «Київметробуд» та бездіяльність столичної влади призвели до відтермінування будівництва важливої транспортної…

25 хв. ago

Мобілізація 2024: які є правила огляду ВЛК, — юрист

Для мобілізації в Україні військовозобов’язаний має отримати статус придатності, який визначає військово-лікарська комісія (ВЛК). У нюансах цієї…

33 хв. ago

В Україні розпродують нерухомість банків: список назв

В Україні планують продавати на аукціоні майно низки банків, що ліквідуються. Торги заплановані на 7…

42 хв. ago

Інопланетяни, схоже, приречені: позаземні цивілізації загубить те саме, що й людство

Середні глобальні температури Землі неухильно зростають із часів промислової революції. Дані Національного агентства океанічних та…

50 хв. ago