50-річна загадка: вчені визначили нову групу крові

Група крові життєво важлива для людини. Якщо маркери не збігаються під час переливання крові, то це може призвести до летального результату.

Видання Science alert пише, що у 1972 році у вагітної жінки взяли кров на аналіз, тоді лікарі виявили, що в ній загадковим чином відсутня поверхнева молекула, присутня на всіх відомих на той момент еритроцитах. Через 50 років це дивне явище дало змогу дослідникам із Великої Британії та Ізраїлю описати нову систему груп крові у людей.

“Це величезне досягнення і кульмінація довгих командних зусиль – нарешті створити нову систему груп крові та запропонувати найкращий догляд рідкісним, але важливим пацієнтам”, – каже гематолог Національної служби охорони здоров’я Великої Британії Луїза Тіллі.

Ми всі знайомі з системою груп крові ABO і резус-фактором, насправді ж у людей існує безліч різних систем груп крові, заснованих на широкому розмаїтті білків і цукрів, що покривають клітини крові. Тіло людини використовує ці антигенні молекули, як ідентифікаційні маркери, щоб відокремити “себе” від потенційно небезпечних “не-себе”.

Більшість основних груп крові було визначено на початку XX століття. Багато відкритих відтоді груп, як-от система крові Er, вперше описана дослідниками 2022 року, впливають лише на невелику кількість людей. Це стосується і нової групи крові.

Попереднє дослідження показало, що понад 99,9% людей мають антиген AnWj, який був відсутній у крові пацієнта 1972 року. Цей антиген міститься на білку мієліну та лімфоцитів, тому дослідники назвали нову систему групою крові MAL.

Коли в людини мутують обидві копії гена MAL, вона отримує AnWj-негативну групу крові, як вагітна пацієнтка. Тіллі та його колеги виявили трьох пацієнтів із рідкісною групою крові, у яких не було цієї мутації, що дає змогу припустити, що інколи захворювання крові можуть спричиняти придушення антигену.

Щоб визначити, що в них є правильний ген, після десятиліть досліджень команда вставила нормальний ген MAL у клітини крові, які були AnWj-негативними.

Відомо, що білок MAL відіграє важливу роль у підтримці стабільності клітинних мембран і сприянні клітинному транспорту. Ба більше, попередні дослідження показали, що AnWj не присутній в організмі новонароджених, а з’являється незабаром після народження.

Цікаво, що всі AnWj-негативні пацієнти, включені в дослідження, мали одну й ту саму мутацію. Однак не було виявлено жодних інших клітинних аномалій або захворювань, пов’язаних із цією мутацією.

Романчук Микола

Recent Posts

Telegram передаватиме правоохоронцям контактні дані зловмисників: деталі

Щоб утримати зловмисників від зловживання пошуком Telegram, компанія оновила умови використання та політику конфіденційності застосунку. Про…

8 хв. ago

Скільки старшокласників ходять до репетиторів: дані опитування

Половина учнів 10-11 класів користується послугами репетиторів, йдеться у дослідженні Київського міжнародного інституту соціології, яке було презентоване 23…

17 хв. ago

Суд заочно заарештував нардепа-втікача: його мільйони відібрала держава

Вищий антикорупційний суд заочно взяв під варту народного депутата, якого підозрюють у хабарництві. Рішення ухвалили заочно,…

25 хв. ago

Без “дідів” у війську?: ЗСУ ухвалили рішення про мобілізацію чоловіків 50-60 років

Чоловіки від 50 до 60 років, які наразі підлягають мобілізації, в подальшому можуть бути мобілізовані…

38 хв. ago

“Друг на час”: чоловік заробляє сотні доларів на день нічого не роблячи

Авантюрист Дрю Бінскі, який мандрує світом, найняв Сьодзі Морімото з Японії, щоб той "нічого не…

40 хв. ago

Україна буде однією з найтепліших країн Європи: синоптикиня уточнила прогноз на вівторок

У вівторок, 24 вересня, в Україні очікується тепла та сонячна погода. Цього дня наша країна стане однією…

43 хв. ago