50-річна загадка: вчені визначили нову групу крові

Група крові життєво важлива для людини. Якщо маркери не збігаються під час переливання крові, то це може призвести до летального результату.

Видання Science alert пише, що у 1972 році у вагітної жінки взяли кров на аналіз, тоді лікарі виявили, що в ній загадковим чином відсутня поверхнева молекула, присутня на всіх відомих на той момент еритроцитах. Через 50 років це дивне явище дало змогу дослідникам із Великої Британії та Ізраїлю описати нову систему груп крові у людей.

“Це величезне досягнення і кульмінація довгих командних зусиль – нарешті створити нову систему груп крові та запропонувати найкращий догляд рідкісним, але важливим пацієнтам”, – каже гематолог Національної служби охорони здоров’я Великої Британії Луїза Тіллі.

Ми всі знайомі з системою груп крові ABO і резус-фактором, насправді ж у людей існує безліч різних систем груп крові, заснованих на широкому розмаїтті білків і цукрів, що покривають клітини крові. Тіло людини використовує ці антигенні молекули, як ідентифікаційні маркери, щоб відокремити “себе” від потенційно небезпечних “не-себе”.

Більшість основних груп крові було визначено на початку XX століття. Багато відкритих відтоді груп, як-от система крові Er, вперше описана дослідниками 2022 року, впливають лише на невелику кількість людей. Це стосується і нової групи крові.

Попереднє дослідження показало, що понад 99,9% людей мають антиген AnWj, який був відсутній у крові пацієнта 1972 року. Цей антиген міститься на білку мієліну та лімфоцитів, тому дослідники назвали нову систему групою крові MAL.

Коли в людини мутують обидві копії гена MAL, вона отримує AnWj-негативну групу крові, як вагітна пацієнтка. Тіллі та його колеги виявили трьох пацієнтів із рідкісною групою крові, у яких не було цієї мутації, що дає змогу припустити, що інколи захворювання крові можуть спричиняти придушення антигену.

Щоб визначити, що в них є правильний ген, після десятиліть досліджень команда вставила нормальний ген MAL у клітини крові, які були AnWj-негативними.

Відомо, що білок MAL відіграє важливу роль у підтримці стабільності клітинних мембран і сприянні клітинному транспорту. Ба більше, попередні дослідження показали, що AnWj не присутній в організмі новонароджених, а з’являється незабаром після народження.

Цікаво, що всі AnWj-негативні пацієнти, включені в дослідження, мали одну й ту саму мутацію. Однак не було виявлено жодних інших клітинних аномалій або захворювань, пов’язаних із цією мутацією.

Романчук Микола

Recent Posts

Ілон Маск заявив, що Камала Гарріс загрожує марсіанській програмі SpaceX

Компанія SpaceX планує запустити до п’яти апаратів Starship на Марс протягом наступних двох років. Засновник компанії…

20 хв. ago

Анджеліна Джолі та її 16-річна донька зробили однакові татуювання

49-річна американська акторка та режисерка Анджеліна Джолі та її 16-річна рідна донька Вів'єн зробили собі…

24 хв. ago

Корпус розірвало на клаптики: з’явилося відео затонулого батискафа “Титан” (відео)

Берегова охорона США показала відео з морського дна, де покоїться батискаф, затонулий під час занурення…

27 хв. ago

В’їзд до ЄС стане платним: що потрібно врахувати українцям перед перетином кордону

З 2025 року для в'їзду до Євросоюзу українцям потрібно буде отримати дозвіл ETIAS, вартість якого становитиме 7 євро (289 грн). Дозвіл…

30 хв. ago

«Квартал 95» потрапив у скандал через танці під відео з загиблим військовим

Нещодавній випуск «Кварталу» викликав скандал у мережі. Як виявилося, гумористи влаштували номер та співали жартівливу пісню на…

40 хв. ago

Ймовірна мати дітей Дурова показала фото з Павлом і його братом Миколою

43-річна юристка із Санкт-Петербурга (РФ) Ірина Болгар, яка живе і працює у Швейцарії і каже, що…

53 хв. ago