У столиці Латвії відкрили новий центр для біженців з України

Щомісяця до столиці Латвії приїжджають близько 630 біженців з України. У зв’язку з цим у Ризі відкрили новий центр із тимчасового розміщення українців. Він має 50 кімнат і може одномоментно вміщувати до 125 осіб, що потребують житла.

Про це повідомило видання lsm.lv. Зазначається, що біженці зможуть перебувати у цьому центрі до тих пір, поки не знайдуть постійне житло та роботу, але не більше ніж 120 днів. 

“Українцям зазвичай не потрібний тривалий термін, і більша кількість із них переїжджає з тимчасового житла у постійне протягом 30-40 днів”, – заявив керівник Ризького центру підтримки українців Петеріс Грубе.

Центр підтримки для українських біженців

Він повідомив, що загалом у центрі 50 номерів, які об’єднані у блоки по дві кімнати та мають спільні зручності. Середня площа номерів становить 12 кв.м. У кімнатах є меблі, кухонна техніка й інші побутові речі, які можуть знадобиться на перших порах.

Мешкати тут біженці зможуть не більше 120 днів

Також на першому поверсі будівлі знаходиться центр соціальних служб для дітей та дорослих “Paaudzes”. Тобто українські біженці можуть тут отримати не тільки житло, а й загальну підтримку та допомогу у багатьох питаннях. 

“Спочатку це була будівля на кшталт гуртожитку, її планувалося передати на відчуження. Але ми зрозуміли, що це справді те місце, яке можна назвати портом миру для жителів України. Де можна відновитись після війни. І підготуватись до подальших кроків свого життя”, – розповів представник Ризької думи Едійс Пельшc.

Підтримка біженців у Латвії

Латвія з перших днів повномасштабної війни надає підтримку українцям. Влада країни розробили певні програми з підтримки біженців, які діють й наразі. 

Організація допомоги біженцям “Eesti Pagulasabi”, наприклад, допомагає знайти роботу. Вона навіть розробила нову програму, яка включає симуляції співбесід на роботу й групові дискусії, які допоможуть учасникам програми застосувати набуті знання та навички на практиці. І, як наслідок, швидше влаштуватись на бажану роботу.

Також у центрах українцям пропонують культурні курси, які включатимуть історію Латвії, культурний простір, курс державної мови (20 годин), мовні клуби, державні та муніципальні послуги, та навіть заходи для полегшення інтеграції в латвійське суспільство. На ці цілі країна витрачає на рік 4 443 120 євро.

Ще влада Латвії затвердила у Ризі безплатний проїзд у громадському транспорті для українців. Ця програма діятиме до кінця 2024 року. У Латвії наразі проживає близько 33 тисяч українців, з яких майже 20 тисяч осіли у Ризі. 

Ольга Степанова

Recent Posts

Київ був атакований “шахедами”: є падіння уламків у кількох районах міста

Внаслідок атаки російських ударних БпЛА в Печерському та Дніпровському районахКиєва зафіксовано падіння уламків. Про це повідомила КМВА. "Внаслідок атаки…

5 години ago

Вакцини не існує: у МОЗ розповіли, як небезпечна лихоманка Західного Нілу потрапляє в Україну

Хоча рівень смертності від лихоманки Західного Нілу сягає 17%, а від COVID-19 лише 2%, друге захворювання вважається…

5 години ago

Щоб не хитати човен. Вирок Дональду Трампу винесуть після виборів президента

Винесення вироку кандидату в президенти США від республіканців Дональду Трампу було відкладено до кінця листопада,…

5 години ago

У Києві пролунали вибухи, по ”Шахедах” працює ППО

У ніч на 7 вересня у Києві пролунали вибухи. Джерело: Київська МВА, Повітряні сили ЗСУ У КМВА…

6 години ago

ЗСУ контратакують під Покровськом, – Forbes

Сили оборони України проводять контратакуючі дії біля Покровська, у бік якого російські окупанти просуваються вже…

6 години ago

Скрипальці відмовили в посадці на рейс Ryanair із 200-річним інструментом (фото)

Скрипалька з класичною освітою, яка закінчила Королівський коледж музики в Лондоні та здобула ступінь магістра…

8 години ago