У Німеччині виявили у популярному “дубайському шоколаді” неапетитні та шкідливі інгредієнти.
Про це пише DW.
У 2024 році шоколад, створений у Дубаї з фісташковою пастою та хрусткими нитками з тіста кадаїф, став світовою сенсацією. Сьогодні його аналоги виробляються в Німеччині як малими кондитерськими, так і великими компаніями. Цей продукт був особливо популярним на різдвяних ярмарках.
За рішенням Кельнського суду німецькі виробники повинні називати свій продукт “у дубайському стилі”, а не “дубайським шоколадом”, щоб не вводити споживачів в оману. Однак асоціація з оригінальним продуктом і очікування певної якості залишаються.
Німецька організація із захисту прав споживачів Stiftung Warentest провела дослідження, щоб з’ясувати, наскільки цей модний солодкий тренд вигідний не лише виробникам, а й покупцям. Вони проаналізували склад “дубайського шоколаду”, доступного в Німеччині. На жаль, результати виявилися невтішними.
Згідно зі звітом незалежних експертів, опублікованим 18 березня, результати тестування “дубайського шоколаду” розчарували.
“Ми не виявили ні унікального смаку, ні видатної якості”, – заявили вони після лабораторного аналізу шести зразків цього ласоща вартістю від 7 до 25 євро за 100 грамів.
Досліджені зразки були виготовлені в різних країнах: два в Дубаї, один у Туреччині, один у Нідерландах і два в Німеччині.
Замість обіцяних вишуканих інгредієнтів у деяких зразках були знайдені потенційно шкідливі речовини. У шоколаді з Дубая виявили 3-монохлорпропандіол і гліцидилові ефіри, які утворюються під час рафінації рослинних олій і часто містяться в рафінованій пальмовій олії. Ці сполуки вважаються потенційно канцерогенними.
“Крім того, один із дубайських зразків був забруднений афлатоксинами з пліснявих грибів – канцерогенними речовинами, широко поширеними у фісташках. Ніяких наслідків для здоров’я від споживання шоколаду не очікується. Однак виявлення шкідливих речовин несумісне з обіцянкою найвищої якості”, – підкреслили експерти.
Решта чотири плитки не містили шкідливих речовин, однак з кулінарної точки зору вони не становили нічого особливого. За словами експертів фонду, справді насичений фісташковий смак був лише в одному зразку з ОАЕ, тоді як решта п’ять мали лише слабкий горіховий присмак. Максимальний заявлений вміст фісташок становив 19%, а на трьох зразках ця інформація взагалі була відсутня.
Згідно з дослідженням Stiftung Warentest, начинки тестованого шоколаду в основному складалися з цукру та рослинної олії, деякі зразки також містили ароматизатори та барвники. При цьому маркування чотирьох із шести плиток було визнано таким, що вводить в оману – наприклад, бракувало інформації про додані речовини або попередження для алергіків.
У підсумковому висновку Stiftung Warentest назвав ажіотаж навколо “дубайського шоколаду” необґрунтованим. Експерти рекомендують як недорогу альтернативу звичайний фісташковий шоколад. Для тих, хто все ж хоче спробувати ласощі в дубайському стилі, пропонується приготувати їх самостійно – в інтернеті можна знайти безліч рецептів. Для цього знадобляться шоколад, східні ласощі “волосся ангела”, вершкове масло, кунжутна паста і фісташковий крем.
«Китай субсидує вбивства українців» — з таким твердженням виступив представник США при НАТО. Він заявив,…
В Україні стартує повний і системний аудит усіх соціальних виплат. Уряд планує перевірити правомірність надання…
Процес старіння людини залежить від екології місця проживання, та кількості стресів., пише storinka.com.ua. Вчені з…
Президент Франції Еммануель Макрон і його дружина Брижит звернулися до Верховного суду штату Делавер (США)…
Українські пенсіонери нарешті отримають компенсації, які їм присудили суди. Пенсійний фонд накопичив понад 85 мільярдів…
Президент України Володимир Зеленський залишається відкритим до переговорів із очільником Кремля Владіміром Путіним і може зустрітися з…