Як чотириденний робочий тиждень впливає на працівників: неочікувані результати дослідження

У багатьох країнах світу тривають експерименти з упровадженням чотириденного робочого тижня на противагу п’ятиденному. Вчені вирішили дослідити, як скорочення кількості робочих днів впливає на працівників.

Скорочення кількості робочих днів вплинуло як на моральний, так і на фізичний стан працівників. Про це йдеться в опублікованих результатах дослідження німецького Університету Мюнстера під керівництвом професорки Юлії Бакманн та доктора Фелікса Хоха.

Якими є результати дослідження

У Німеччині раніше стартував пілотний проєкт з упровадження чотириденного робочого дня, до якого долучилися 40 компаній різних галузей економіки. Кількість співробітників у компаніях варіювалася від 10 до 250 осіб. Учені дослідили, що скорочення робочого тижня позитивно впливає на співробітників. Насамперед через те, що у них з’являється більше вільного часу.

До початку експерименту 64% опитаних працівників заявили, що хотіли б більше часу проводити з рідними. Після проведення експерименту кількість тих, кому не вистачає часу з рідними, скоротилася на 14%.

Також учасники дослідження повідомили про значне покращення психічного і фізичного здоров’я, зокрема вказали на зниження рівня стресу і симптомів вигорання. Проведені заміри рівня фізичної активності та тривалості сну підтвердили ці факти.

Важливим є те, що попри скорочення кількості робочих змін, продуктивність праці не впала, оскільки працівники, котрі отримали більше вільного часу, почали краще оптимізовувати свою роботу. Зокрема менше відволікаються, а ті наради, які часто є зайвою тратою часу, зникли з робочих розкладів.

У своїх висновках науковці вказали, що чотириденний робочий тиждень має перспективу стати реальною практикою, оскільки скорочення робочих днів зі збереженням попередньої оплати для співробітників не погіршує продуктивності та позитивно впливає на моральний та фізичний стан працівників. 70% компаній, котрі взяли участь в експерименті, надалі планують працювати за чотириденним графіком, а низка країн і міжнародних компаній зацікавилася серйозними результатами німецької наукової команди.

Стабільна робота та гідні умови праці формують надійний фундамент для успішної кар’єри. “МакДональдз” пропонує своїм співробітникам не лише конкурентну заробітну плату, а й великий пакет бенефітів. Зокрема корпоративне медичне страхування, безплатні курси англійської мови, мотиваційні програми та можливість отримати додатковий щомісячний бонус. “МакДональдз” – це місце, де люди не просто працюють, а відчувають підтримку та турботу!

Романчук Микола

Recent Posts

Сестра лідера КНДР, обізвала Україну та Південну Корею «невихованими собаками США»

Сестра Кім Чен Ина, Кім Йо Чжон, знову опинилася у центрі міжнародного скандалу. Цього разу…

16 хв. ago

Осінь “на стилі”: Які пальта носитимуть всі модниці цього року

Осінь 2024 року приносить нові тенденції у світ пальт, які вже стали невід'ємною частиною жіночого…

31 хв. ago

Ви в “чорному списку” ТЦК: як уникнути покарань за порушення військового обліку

В Україні електронна система призову, відома як «Оберіг», часом може позначати статус «розшукується» для осіб,…

48 хв. ago

Готуємось до найгіршого: Росія вичікує моменту для масованого обстрілу України

Російська Федерація накопичує ракети та готує масований обстріл по енергетичній інфраструктурі України. За словами директора…

57 хв. ago

Маск знову в епіцентрі скандалу: автори культового фільму не пробачили Tesla крадіжки

Ілон Маск знову потрапив у скандал, і цього разу причиною став не черговий твітер-шторм, а…

1 годину ago

Золото і долари у підвалах лікарні: ЦАХАЛ знайшов таємний бункер «Хезболли»

Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) повідомила про виявлення сховища руху «Хезболла» під лікарнею Аль-Сахель у Бейруті.…

1 годину ago