Візит короля Чарльза III і його дружини Камілли до Австралії закінчився скандалом

Король Чарльз III й королева Камілла офіційно прибули до австралійської столиці для першого запланованого публічного виступу в рамках свого королівського турне Австралією і Самоа – візиту, який король схарактеризував як «велику радість» після привітання сотень глядачів у місцевій церкві. Пара зустрілася з представниками громадськості в англіканській церкві Святого Фоми в Північному Сіднеї 20 жовтня, що стало першим запланованим публічним заходом у межах їхнього королівського туру. Вони були присутні на традиційній англіканській церковній службі та зустрілися з членами громади, серед яких були і їхні деякі старі друзі.

Зробивши кілька візитів, Чарльз III й Камілла вирушили в Канберру. І ось тут не обійшлося без скандалу. Король звернувся до депутатів і сенаторів у Великій залі парламенту. Це був ключовий момент його інавгураційного візиту до Австралії як монарха.

У церкві Святого Фоми. Фото: Getty Images

Коли він закінчив промову, в якій розповів про своє навчання в Австралії, пандемію COVID-19 і вразливість Австралії до зміни клімату, Лідія Торп, незалежна сенаторка від Вікторії, вийшла на сцену з криком: «Це не ваша країна».

«Ви вчинили геноцид проти нашого народу. Поверніть нам нашу землю. Поверніть нам те, що ви в нас вкрали – наші кістки, наші черепи, наших дітей, наш народ, – прокричала Торп, яка є запеклим захисником прав корінних народів. – Ви знищили нашу землю. Дайте нам договір. Ми хочемо договору в цій країні. Ви прихильник геноциду», – крикнула сенаторка, після чого в залі настала мертва тиша.

Ефектна поява Лідії Торп. Фото: Getty Images

Чарльз III повернувся до прем’єр-міністра Австралії Ентоні Албанізі й тихо розмовляв із ним на трибуні, поки охорона не дозволяла Торп наблизитися до монарха.

Коли співробітники служби безпеки попросили сенаторку покинути приміщення і проводжали її до дверей, вона прокричала: «Це не твоя земля. Ти не мій король. Ти не наш король». Уже у фоє Торп, одягнена в довгу шубу зі шкури опосума, сказала: «До біса колонію!». Раніше, коли Торп чекала на монарха серед запрошених гостей у Великій залі парламенту, вона відвернулася від великого відеоекрана, на якому було показано короля Чарльза III, який стояв струнко зовні під час офіційного привітання та виконання державного гімну.

Король і королева посадили евкаліптове дерево. Фото: Getty Images

Перед виступом короля Албанізі та лідер опозиції Пітер Даттон привітали Чарльза III та Каміллу в будівлі парламенту, подякувавши їм за те, що вони підтримували австралійців і в хороші, і в погані часи. Албанізі високо оцінив участь короля у вирішенні таких питань, як зміна клімату і примирення.

Раніше Торп опублікувала заяву, в якій стверджувала, що Австралія має стати республікою й укласти договір з корінними народами в рамках цього процесу. Вона заявила, що «залишилися незавершені справи, які нам необхідно вирішити, перш ніж ця країна зможе стати республікою».

Більшість австралійців тепло зустріли королівське подружжя. Фото: Getty Images
Ковальчук Світлана

Recent Posts

12 міліметрів і 140 децибелів: чому мініатюрна рибка реве як реактивний двигун

На дні прісноводних потоків Південно-Східної Азії, у каламутних водах М'янми, знайдено справжню підводну сенсацію. Знайдена…

4 хв. ago

Повістки поштою: хто і як вирішує, кого відправити на фронт

Українці, які підпадають під мобілізацію, починають отримувати повістки не тільки через військкомати, але й поштою.…

13 хв. ago

Спікер у центрі скандалу: Стефанчук відповідає на звинувачення у “родинних зв’язках” із Крупою

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук спростував чутки, які з’явилися у ЗМІ про можливий родинний…

20 хв. ago

Ердоган змінює курс? Туреччина таємно зупинила постачання військових товарів до РФ

Туреччина, як виявилося, таємно припинила експорт американських товарів військового призначення до Росії після попереджень з…

28 хв. ago

Мерзнете, бо батареї холодні? Ось топ-5 пристроїв, які врятують вас від дубака

Опалювальний сезон іще не розпочався, а температура у вашій квартирі вже не надихає? Не хвилюйтесь…

46 хв. ago

Ціни на житло у Німеччині: скільки треба грошей, щоб купити квартиру чи будинок

Ціни на житло у великих містах Німеччини продовжують демонструвати динаміку, яку уважно відслідковують як місцеві…

58 хв. ago