У Польщі зафіксували масове зростання заяв українців на міжнародний захист

Українці активно просять міжнародний захист у Польщі.

Про це пише Yavp.pl, посилаючись на інформацію Департаменту у справах іноземців.

У 2024 році спостерігалося значне зростання кількості іноземців, які звернулися за міжнародним захистом у Польщі. За перші дев’ять місяців року було подано понад 12 000 заяв, що на 80% більше, ніж за період попереднього року. Це збільшення становило близько 5 500 додаткових заяв.

Серед заявників переважали громадяни України, які подали 4500 заяв. За ними слідували білоруси з 2 900 заявами та росіяни з 800 заявами. Також помітна кількість звернень надійшла від громадян Сомалі та Еритреї – по 500 заяв від кожної країни.

Виплати у Польщі

Більшість тих, хто звернувся за захистом, – це молоді люди віком від 18 до 34 років, причому серед них переважають чоловіки.

Як зазначається, іноземцю надається міжнародний захист у Польщі (у формі статусу біженця або додаткового захисту), якщо йому або їй загрожує переслідування чи реальний ризик втрати життя чи здоров’я у країні походження.

За даними, у 2024 році (станом на кінець вересня) Департамент у справах іноземців виніс уже 4,8 тис. позитивних рішень щодо надання міжнародного захисту у Польщі. Найбільше таких отримали громадяни України (2,3 тис. осіб) та білоруси (2,1 тис. осіб). Також цікаво, що міжнародний захист дали 150 росіян.

За перші 9 місяців цього року 1200 іноземцям відмовили у міжнародному захисті у Польщі. Найбільше відмов отримали росіяни – 500 осіб, потім білоруси – 100 осіб та індійці – 60 осіб.

Якщо взяти відмови, їх за 9 місяців поточного року отримали 1,2 тис. іноземців. Найбільшу групу становили громадяни Росії – 500 осіб, білоруси – 100 осіб та Індії – 60 осіб.

Ще 2400 заяв було припинено до ухвалення рішення. Це переважно стосувалося громадян Росії, Сирії та Сомалі – по 300 осіб з кожної країни. Зазвичай провадження припиняється, коли заявник виїжджає з Польщі до завершення розгляду його справи.

Щодо польсько-білоруського кордону, там у 2024 році подали понад 2600 заяв про міжнародний захист. Найчастіше це були громадяни Еритреї, Сомалі та Ефіопії.

Ковальчук Світлана

Recent Posts

Кличко відсторонив свого заступника Прокопіва через скандал із нерухомістю

Мер Києва Віталій Кличко звернувся до правоохоронних і антикорупційних органів перевірити факти, викладені журналістами-розслідувачами Bihus Info щодо…

3 хв. ago

Обшуки у керівниці МСЕК на Миколаївщині: знайдено $450 тис. та російський паспорт сина

За процесуального керівництва Миколаївської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Південного регіону у ході розслідування корупційної…

7 хв. ago

У військовій частині в окупованому Луганську масово зникають чоловіки

У ворожій військовій частині, що базується в тимчасово окупованому Луганську, чоловіки масово зникають за декілька…

13 хв. ago

Синоптикиня назвала точні дати, коли в Україні буде найтепліше

Поточний тиждень в Україні буде теплим, а найближчі дні - найтеплішими у найближчій перспективі. Про це в…

28 хв. ago

Україну можуть прийняти в НАТО за “західнонімецьким” підходом, – FT

Президент України Володимир Зеленський продовжує шукати підтримки для свого плану перемоги. Водночас у західних столицях все…

38 хв. ago

Колишній президент Перу отримав 20 років ув’язнення за рекордний хабар

Колишнього президента Перу Алехандро Толедо засуджено до 20,5 років ув'язнення за отримання хабара у розмірі $35 млн.…

46 хв. ago