Ердоган змінює курс? Туреччина таємно зупинила постачання військових товарів до РФ

Туреччина, як виявилося, таємно припинила експорт американських товарів військового призначення до Росії після попереджень з боку Вашингтона про можливі наслідки.

Про це повідомляє Financial Times з посиланням на три джерела, безпосередньо обізнані з ситуацією. В останні тижні Туреччина скоригувала свою митну систему таким чином, щоб заблокувати експорт понад сорока категорій товарів американського походження, які Вашингтон та його союзники вважають критично важливими для військових потреб Росії у війні проти України.

Одне з джерел зазначило, що електронна митна система Туреччини тепер не дозволяє експортерам відправляти партії так званих “бойових товарів” до Росії. Ці обмеження стосуються і аналогічних товарів, вироблених у ЄС. Цікаво, що обмеження накладено на цивільні товари, такі як мікросхеми та системи дистанційного керування, які, на думку західних партнерів, активно використовуються в російському озброєнні. Проте офіційно про ці заходи Туреччина не повідомила, зважаючи на політичну чутливість питання.

З боку турецького Міністерства торгівлі та прес-секретаря Кремля Дмитра Пєскова жодних коментарів не надійшло, що лише додає таємничості цій історії. Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган продовжує позиціонувати себе як потенційний миротворець у війні в Україні, зберігаючи при цьому дружні стосунки з Путіним. Але останні дії Анкари свідчать про те, що Туреччина поступово відмовляється від своєї ролі “обхідного шляху для західних санкцій”, яку вона відігравала на початку війни.

За даними видання, серед заборонених товарів є сучасна електроніка, яка регулярно знаходиться у ракетах та дронах, збитих в Україні, зокрема процесори, карти пам’яті, верстати та інше обладнання, яке Росія використовує для виготовлення зброї. Попри ці обмеження, повідомляється, що деякі товари, необхідні для російської армії, тепер постачаються через посередників у Казахстані та Азербайджані, і нові турецькі заборони не впливають на цей ланцюжок постачання.

Туреччина була змушена скоригувати свою політику після того, як Вашингтон посилив тиск і попередив про можливі санкції проти турецьких банків, які продовжували співпрацю з Росією. Зокрема, обсяги експорту товарів військового призначення з Туреччини до РФ досягли піку у грудні 2022 року, коли їхній обсяг сягнув 38 мільйонів доларів на місяць.

Помічник міністра торгівлі США Меттью Аксельрод, який координує зусилля Америки щодо запобігання потрапляння чутливих технологій до рук супротивників, зазначив, що Сполучені Штати серйозно ставляться до цих питань. “Ми впевнені, що Туреччина почула наші занепокоєння і налаштована посилити співпрацю в майбутньому,” – додав Аксельрод.

Ковальчук Світлана

Recent Posts

Іншопланетні бази на Землі: американець каже, що знає, де ховаються прибульці

Американець Денні Шихан, відомий своєю діяльністю в сфері досліджень НЛО та контактів з іншопланетянами, зробив…

9 хв. ago

“Повна катастрофа”: Сукня мачухи нареченої, зроблена своїми руками, стала вірусною в Мережі

Жінку жорстоко висміяли в соціальних мережах після того, як вона поділилася сукнею, пошитою власноруч, щоб…

14 хв. ago

ШІ замість копів та МСЕК: нардеп вигадав, як побороти корупції в Україні

Штучний інтелект як панацея для українських правоохоронних органів? Саме таку думку висловив народний депутат від…

21 хв. ago

Тост з відбитками ніг за £20: модель вигадала дивний спосіб заробітку в соцмережі

В соціальних мереж, де креативність не знає меж, модель з Instagram Сільверлурі Ло вирішила здивувати…

33 хв. ago

Зеленський розповів українцям про липові інвалідності прокурорів, співробітників митниці та податкову

Президент Володимир Зеленський у своєму вечірньому зверненні не стримував емоцій: необґрунтоване присвоєння інвалідності стало масовим…

52 хв. ago

Львів обігнав Київ і став найдорожчим містом України за ціною житла

Львів став новим лідером серед українських міст за вартістю квадратного метра житла, обігнавши столицю України…

1 годину ago