Чому Пєсков нервово відреагував на новини із США

Прес-секретар російського диктатора Володимира Путіна Дмитро Пєсков погрожував США «відповіддю» на конфіскацію російських активів, за яку конгресмени проголосували 20 квітня.

Йдеться лише про п’ять мільярдів доларів. Чому це рішення вплинуло на росіян, незважаючи на порівняно невелику суму коштів, в ефірі Radio NV розповів політолог Ігор Рейтерович .

– Тому що це прецедент. Тому що всі чудово розуміють, що ця історія про натяки Європі: «Дивіться, ми робимо кроки, ми вже приймаємо законодавчі акти». Вони неоднозначні – у тому сенсі, що [президент США Джо ] Байден , наприклад, може зробити, а може і ні. Але вони створюють механізм, інструмент, за допомогою якого це питання можна вже конкретно вирішувати.

І це дуже прямий меседж для Європейського Союзу, який має набагато більше заморожених російських активів. Там кілька сотень мільярдів.

І в цьому контексті в Росії злякалися, бо це справді прецедентна історія. Вони ж чудово розуміють, що у США, Британії, Канаді, Австралії, у деяких європейських країнах діє прецедентне право. І навіть якщо там діє континентальна модель загалом по всьому Європейському Союзу, проте не згадати про цей прецедент їм буде дуже складно. Тому що тепер юристи, які в Європі займаються питаннями аргументації щодо заморожування цих активів, одержують додатковий козир, фактор, який вони можуть використати в обґрунтуванні, яке вони вже в червні покладуть, я так розумію, на стіл європейським лідерам. І зрозуміло, що історія США тепер гратиме зовсім іншими фарбами.

У Росії чудово розуміють, до чого це фінально може призвести. Крім того, це дуже важливий символічний крок, який показує, що «ніхто з вами не буде домовлятися так, як ви хочете, і не буде виглядати, що ми не бачимо якихось ваших активів або чогось іншого». Тобто це сигнал, що протистояння триває і воно триває зовсім не за тим сценарієм, за яким хотіла б Росія.

Звідси така швидка, панічна і істерична певною мірою реакція Пескова. Зверніть увагу: там нечасто коментують буквально в наступні 10-15 хвилин після того, як прийнято рішення. А заява Пєскова з’явилася майже через п’ять хвилин. Видно, що вони цей варіант прораховували: вони підготували цю заяву і коли це рішення було проголосовано, одразу відреагували.

Тобто вони розуміють практичні наслідки і ці практичні наслідки для Росії за фактом можуть стати катастрофічними.

І ще один момент. Це ж сигнал решті країн, які відсторонені від російсько-української війни, займають щодо Росії нейтральну або навіть партнерську позицію. Їм показують, що «дивіться, вони перетворюються все більше на вигнанців». Причому таких, що з ними не спілкуватимуться, і ще більше активи їх забиратимуть: «Чи є сенс вам взагалі з ними мати справу і щось вкладати в їхній розвиток економіки? Можливо, навпаки, вам також треба від цього відмовлятися та поступово відходити».

І це збігається з візитом того ж [держсекретаря США Ентоні ] Блінкена  — він говоритиме з Китаєм про те, щоб Китай менше комунікував з Російською Федерацією, менше допомагав їй, менше продавав їй якісь товари подвійного призначення, і загалом більше на неї. тиснув у контексті завершення війни.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Названо продукти та напої, що провокують набряки ніг

Набряк ніг, щиколоток і ступнів - це стан, який виникає, коли в тканинах накопичується рідина.…

5 хв. ago

“Технократ, який бере під контроль військові зусилля Путіна”: NYT про нового главу МО РФ

За понад два роки війни проти України президент Росії Володимир Путін виявив, що технократи, яких він зібрав…

13 хв. ago

Населених планет набагато більше, ніж вважалося раніше: нове дослідження вчених

Умови, що сприяють появі життя, існують і за межами зони населеності. Таким чином позаземне життя…

25 хв. ago

Беріть обов’язково з собою усі довідки: чоловіків попередили – є лише 4 дні

Згідно із законом про мобілізацію, встановлений термін проходження ВЛК складає 4 дні. Проте за необхідності цей термін…

33 хв. ago

У Фінляндії продали на аукціоні велосипеди мігрантів РФ, які ті кинули біля кордону (фото)

Митниця у Фінляндії провела аукціон, на який було виставлено 100 велосипедів, що належали російським мігрантам.…

44 хв. ago

Авіакатастрофа із президентом Ірану: чи вижив Раїсі після падіння гелікоптера

Іранські ЗМІ повідомляли, що президент їхньої країни Ебрагім Раїси вижив після “жорсткої посадки” гелікоптера, на борту…

52 хв. ago