Меган Маркл і принц Гаррі не встигли обзавестися новим маєтком у Португалії, як розгорівся скандал

Меган Маркл і принц Гаррі, які нещодавно придбали будинок у Португалії, знову опинилися у центрі уваги після того, як стало відомо про їхні плани скористатися «золотою візою» для вільного пересування країнами Шенгенської зони. Однак, на тлі цієї новини, у Португалії розгорівся скандал, оскільки місцеві жителі незадоволені обмеженням доступу до громадських пляжів.

До недавнього часу португальське законодавство не дозволяло приватизувати пляжі, але нові правила відкрили шлях для елітної нерухомості, яка тепер має свої закриті пляжні зони. Один із таких випадків – морський курорт Коста-Терра в Компорті, де маєток герцогів Сассекських перетворив ділянку берегової лінії на приватну територію. Через це місцеві жителі втратили доступ до одного з найкращих пляжів країни, і громадськість вибухнула обуренням.

Мешканець цього району, Бредлі Макгіннесс, заявив, що такі дії є відвертим проявом жадібності з боку еліт. «Найгірше, що могло трапитися з португальським узбережжям, — це ситуація, коли місцевим жителям забирають доступ до місць, які вони використовували протягом багатьох років. Це типова ситуація, коли гроші мають більшу вагу, ніж права людей», — висловився він.

До нього приєднався і відомий португальський футболіст Андре Андраде, який поділився своїм розчаруванням через те, що значна частина землі тепер стала недоступною для звичайних громадян. Він зазначив, що багато хто втратив можливість відвідувати місця, які раніше були доступні для всіх, незалежно від статків. «Ці пляжі були частиною наших спогадів протягом багатьох поколінь, але тепер вони перетворені на зони для обраних», — додав спортсмен.

Ще одна місцева мешканка, Діана Кейруш, поділилася своїм розчаруванням: «Я вже багато років ходила на цей пляж. Ми з друзями кілька разів ставали тут табором, але тепер це більше неможливо. Замість цього ми бачимо огорожі й приватні охоронці, які контролюють доступ».

Програма «золотої візи» в Португалії існує з 2012 року і дозволяє отримати посвідку на проживання шляхом інвестування у місцеву економіку. Раніше достатньо було придбати нерухомість вартістю від 500 тисяч євро, щоб претендувати на візу. Однак у 2023 році уряд вніс зміни до програми: тепер для отримання посвідки на проживання необхідно внести безповоротні інвестиції в розмірі 250 тисяч євро. Крім того, громадянство можна отримати лише через п’ять років після подання заяви, що ускладнює процедуру для іноземців, які прагнуть отримати доступ до португальських ресурсів.

Романчук Микола

Recent Posts

Брат голови Верховної Ради задекларував 103 тис. грн пенсії

Народний депутат з Хмельницького від партії "Слуга народу" Микола Стефанчук, молодший брат голови Верховної Ради…

6 хв. ago

Польщі не показали таємні додатки плану перемоги: Варшава незадоволена

Польща не отримала доступ до таємних додатків українського Плану перемоги, який президент Володимир Зеленський презентував партнерам.…

11 хв. ago

Чи можуть мобілізувати у чужому місті: як уникнути непорозумінь з ТЦК

В умовах загальної мобілізації в Україні, багато чоловіків задаються питанням, чи можуть їх мобілізувати в…

36 хв. ago

Риба-меч вбила італійську серферку біля берегів Індонезії

Італійська серферка Джулія Манфріні загинула після того, як риба-меч смертельно поранила її під час серфінгу…

40 хв. ago

Кейт Міддлтон знову зникне: що сталося в сім’ї принцеси, яка завершила хімієтерапію

Дружина майбутнього короля Великої Британії Кейт Міддлтон знову планує зникнути з публічного простору. На це…

52 хв. ago

Топ-5 кулінарних секретів, завдяки яким їжа у ресторанах смачніша за домашню

Ви точно помічали, що їжа в ресторанах набагато смачніша, ніж та, що була приготовлена вдома.…

1 годину ago