​У Bellingcat розкрили способи відправки російських шпигунів в ЄС

Росія має декілька різних способів, за допомогою яких вона відправляє шпигунів у країни Європейського Союзу, але зараз Заходу простіше вираховувати російських шпигунів, адже стало зрозуміло, якими алгоритмами вони користуються.

Про це розповів медіаексперт та журналіст-розслідувач видання Bellingcat Христо Грозев у інтерв’ю LIGA.net.

Грозев стверджує: впродовж 10 років журналісти “кричали Європі про те, що вже йде прихована війна проти НАТО, США, ЄС зі сторони російських спецслужб”. Це почало змінюватися у 2018-2019 роках після того, як розслідування довели, що вибухи в Чехії, Болгарії та Словаччині, які вбили людей, були тероризмом з боку російських спецслужб.

Після повномасштабного вторгнення в Україну навіть ті держави, які вважали себе нейтральними, змінили своє ставлення до російських шпигунів й стали їх вираховувати набагато активніше, ніж раніше, каже Грозев.

“Це привело до зміни роботи російських шпигунських мереж. Раніше вони впродовж 10 років літали під фальшивими особами для короткочасних завдань”, – зазначає він.

Шпигунів тепер простіше вираховувати, адже стало зрозуміло, якими алгоритмами вони користуються та які серії паспортів собі видають, зазначає журналіст.

“Наприклад, факт того, що у них немає цифрового минулого, стало легше перевіряти до того, як візи видавати”, – пояснює він.

Грозев зазначив, що після цього Росія активізувала своїх шпигунів під дипломатичним прикриттям, й країни ЄС почали висилати російських дипломатів.

Також, за його словами, РФ активізувала своїх “нелегалів” – довгострокових, сплячих агентів, які десятиріччями живуть під фальшивими особами.

Останній метод, який назвав журналіст, – це наймання місцевих шпигунів, які за гроші готові або підірвати поїзд, що везе військову продукцію в бік України, або залякувати ворогів режиму Кремля.

“Це можуть бути росіяни, які виступають проти війни, західні журналісти, українські активісти. Для цієї мети знаходиться дуже багато “фрилансерів”, яких Росія наймає”, – стверджує Грозев.

Він додав, що ці “фрилансери” не підготовлені до важких ситуацій під час виконання місії та не знають, як деескалювати напруження, що в багатьох ситуаціях веде до багатьох загроз їхньому життю.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

35 хв. ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

36 хв. ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

37 хв. ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

48 хв. ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

50 хв. ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

51 хв. ago