США розмістять ядерну зброю у Великій Британії – ICAN

Підготовка до розміщення ядерної зброї США у Великій Британії все ще триває, але вони ще не розміщені в країні, заявив керівник відділу ЗМІ Міжнародної кампанії за ліквідацію ядерної зброї (ICAN) Алістер Бернетт.

У жовтні в ICAN заявили, що є дані, які свідчать, що США збираються розмістити ядерні боєголовки у Великій Британії на додачу до сотні боєголовок, що вже є в п’яти країнах Європи.

«Все ще ведеться підготовка до розміщення американської ядерної зброї у Великій Британії. Є багато чого, що потрібно підготувати для їхнього розміщення, але можливість все ще існує, навіть якщо ця зброя ще не була розгорнута у Великій Британії», – сказав він. 

«США перебувають у процесі заміни своєї ядерної зброї в Європі на нове покоління, це видно з того, як літаки ВПС США, призначені для цього виду транспорту, відстежуються у прямому ефірі. Вони не говорять про це публічно, але це оновлення арсеналу триває», – зазначив Алістер Бернетт.

Міжнародна кампанія за ліквідацію ядерної зброї (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons, ICAN) – міжнародна громадська організація, створена у 2007 році. Вона ставить своїми цілями сприяння утвердженню та виконанню Договору про заборону ядерної зброї. Організація у 2017 році отримала Нобелівську премію миру.

Договір про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ, 1968, діє з 1970) зафіксував, що ядерну зброю мають лише п’ять країн (СРСР, США, Велика Британія, Франція та Китай), і заборонив появу нових ядерних держав. «Ядерна п’ятірка» зобов’язалася не передавати ядерну зброю іншим країнам і не допомагати у її створенні, а решта учасників договору – не приймати і не створювати атомну бомбу.

У квітні в ICAN заявили, що країни НАТО порушать Договір про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ), розмістивши ядерну зброю в Польщі. Раніше організація закликала США виводити свою ядерну зброю з Європи, оскільки практика ядерного обміну небезпечна та збільшує ризик ескалації. 

Нагадаємо, про те що Сполучені Штати уперше за 15 років планують розмістити ядерну зброю у Великій Британії. ще  у січні писало видання The Telegraph.США вивели ядерні ракети з Британії у 2008 році. Повідомлення про повернення цієї зброї зʼявилося після попереджень про те, що країни НАТО повинні підготувати своїх громадян до війни з Росією.

До слова, глобальні витрати на ядерну зброю збільшилися протягом 2023 року на 13% – до рекордних $91,4 млрд, згідно з розрахунками ініціативної групи Міжнародної кампанії за ліквідацію ядерної зброї (ICAN).

Витрати зросли на $10,7 млрд. порівняно з попереднім роком. Значною мірою ця сума обумовлена ​​різким збільшенням оборонних бюджетів у США в період широкої геополітичної невизначеності, спричиненої війною в Україні та війною між Ізраїлем та ХАМАСом, пише видання.

Найбільшими ядерними державами залишаються, як і на початку ядерної ери, США та Росія, які володіють близько 90% усіх боєголовок. Дослідники додали, що Росія має 4380 ядерних боєголовок, США – 3708.

Ольга Степанова

Recent Posts

Начальник ТЦК назвав “бусифікацію” міфом: українці в коментарях шоковані

У соціальних мережах активно обговорюють відео де чоловіки примусово доставляються ТЦК. Ці ролики вже створили…

2 хв. ago

Усіх водіїв попередили: Рада готує новий “зимовий” штраф – за що хочуть карати

В Україні водіям готують новий сезонний штраф щодо обов'язкового використання зимових шин. Про це йдеться у законопроекті, пише портал…

13 хв. ago

Українцям розповіли, в якій валюті краще тримати гроші: чи варто вкладати кошти в долари

Вкладення коштів у різні активи може допомогти захистити заощадження і навіть заробити на них. Наприклад,…

22 хв. ago

Гонконгом шириться нова смертельна хвороба: померли вже четверо людей

У Гонконзі (адміністративний район КНР) поширюється смертоносна бактеріальна інфекція. Відомо вже про чотири летальні випадки. Як…

34 хв. ago

Затримання “Тринадцятого”: у телеграм-каналі воєнного злочинця справжня істерика

У телеграм-каналі Єгора Гузенка справжня істерика. Так, небайдужі закликають правоохоронців припинити знущання з затриманого. Про…

43 хв. ago

Не до кінця втрачені: вчені виявили незвичайну рису характеру психопатів

Нещодавні дослідження показали, що, хоча психопати часто сприймаються як позбавлені емпатії, вони здатні розуміти емоції…

53 хв. ago