У Польщі заарештували диверсантів, які працювали на спецслужби Росії

У Польщі заарештували дев’ятьох людей за підозрою в диверсіях на замовлення російських спецслужб, заявив прем’єр-міністр країни Дональд Туск.

“Це стосується побиття, підпалів та спроб підпалу”, – уточнив Туск. Серед заарештованих – громадяни України, Білорусі та Польщі. За словами польського прем’єра, це наймані люди, іноді «з кримінального світу».

Туск нагадав про нещодавній випадок у Вроцлаві на заході Польщі, де було припинено спробу підпалу заводу з виробництва фарб. Підпал, «без сумнівів, був замовлений російськими спецслужбами», вважає польський прем’єр. За його словами, ситуація дуже серйозна, а подібні диверсії також були зафіксовані у Литві, Латвії та Швеції.

Раніше президент Польщі Анджей Дуда назвав серію великих пожеж, які спалахнули протягом кількох днів, «спробою дестабілізувати ситуацію» у країні. Тоді ж голова польського Бюро національної безпеки Яцек Сев’єра припустив, що до того, що відбувається, можуть мати відношення іноземні спецслужби.

До цього, за даними Financial Times, розвідки країн Євросоюзу попередили свої уряди, що російська влада готує диверсії на території Європи. Йдеться про вибухи, підпали та заподіяння шкоди європейській інфраструктурі за допомогою російських агентів та довірених осіб.

Крім побоювань щодо можливих диверсій, Росію також звинувачують у масштабних атаках хакерів і кампаніях з дезінформації. Дії Москви не слід розглядати окремо одна від одної, оскільки мета Росії — чинити максимальний тиск «в усіх напрямках», зазначив у розмові з FT представник західної розвідки.

У нещодавньому звіті аналітиків Королівського об’єднаного інституту оборонних досліджень Великобританії зазначається, що Москва робить нові спроби впровадити своїх агентів у Європі, використовуючи діаспори та організовані злочинні угруповання.

Ольга Степанова

Recent Posts

Борги зростають: росіяни не здатні виплачувати кредити

Як пишуть російські медіа, 35% росіян відчувають невеликі труднощі з погашенням кредитів, 12% — великі…

5 хв. ago

Українцям відключають ліфти: змушують “скидатися” на нові

У Миколаєві трапилася ситуація, яка, напевно, додасть головного болю мешканцям будинку на вулиці Генерала Алмазова…

12 хв. ago

Трамп закликає Ізраїль вдарити по ядерних об’єктах Ірану

Кандидат у президенти США Дональд Трамп висловився за удари по ядерних об'єктах Ірану у відповідь на нещодавні…

14 хв. ago

Вибухало та горіло: у Воронезькій області Росії дрони атакували кілька підприємств

У ніч проти 5 жовтня у Воронезькій області (РФ) лунали вибухи. Там фіксували безпілотники та…

21 хв. ago

Чоловіки, які не оновили дані у ТЦК, не зможуть отримати бронь від мобілізації

В Україні триває повномасштабна війна й військовозобов'язані чоловіки підлягають мобілізації. Але є категорія громадян країни,…

21 хв. ago

Для хлопців у вишах введуть нове правило: доведеться пройти кожному

З наступного навчального року в українських університетах для хлопців вводять обов’язкову військову підготовку, відмова від…

30 хв. ago