У Сувальський коридор зайшов півторатисячний контингент під прикриттям авіації

У Сувальський коридор (Przesmyk suwalski) зайшли підрозділи військ Литви та Польщі. У операції з навчання та захисту території Сувальського коридору бере участь 1,5 тисячі солдатів і офіцерів збройних сил країн та 200 одиниць техніки, повідомляють Збройні сили Литви.

Спільні литовсько-польські міжнародні навчання Narsus Grifonas 2024 («Хоробрий грифон») спрямовані на «відпрацювання сценаріїв оборони на підступах до «Сувальського коридору» за двостороннім планом «Орша» Литви та Польщі.

Головною метою навчань, організованих бригадою піхоти «Жемайтія», є відпрацювання здатності штабу бригади та підпорядкованих підрозділів планувати та проводити оборонні військові операції у взаємодії з союзниками по НАТО», – повідомляють Збройні сили Литви.

У навчаннях беруть також участь окрім Литви, військова поліція, військово-медична служба, ППО, ВПС, інженерні батальйони. Участь у навчаннях візьмуть також союзники Литви – військові зі США.

Навчання відбуваються за підтримки винищувачів військ союзників, які виконують місію патрулювання в країнах Балтії.

У січні цього року повідомлялось, що Польща та Литва проведуть спільні військові навчання для посилення оборони Сувальського коридору на випадок ймовірної агресії Росії. ініціювали ці навчання Збройні Сили Литви.

Росія неодноразово заявляла, що розглядає так званий «Сувальський коридор» – територію між Білорусією, на кордоні Литви і Польщі, як потенційно «цікаву» для РФ територію, що дасть змогу сполучити анексовану РФ територію Калінінградської області. Калінінградська область, де розташовано перейменоване Росією місто Кенігсберг, ще у 1996 році мала бути позбавлена окупації СРСР за Потсдамським договором. Проте Радянський Союз і Росія цієї обіцянки не виконали.

Ольга Степанова

Recent Posts

Антитрендове взуття, яке стилісти не радять носити влітку 2024 року: фото

Мода дуже швидкоплинна, тому вчорашні тренди сьогодні можуть стати антитрендами. І мова не лише про…

55 хв. ago

Навіть не по 4 грн за кВт: нардеп сказав наскільки подорожчає світло з 1 червня

Згідно з останніми обговореннями в Українському уряді, тарифи на електроенергію для населення, можливо, будуть підвищені вже з…

2 години ago

Пролетіла над джунглями та полоскотала нерви на скляній підлозі: колишня Кличка показала відпочинок на Самуї

Колишня дружина київського міського голови, Наталія Єгорова, показала світлини зі свого відпочинку на острові Самуї.…

2 години ago

Вєрка Сердючка розлютила українців: що трапилося (відео)

Українського співака Андрія Данилка, який виступає на сцені в образі Вєрки Сердючки, розкритикували українці.  Виявилося,…

2 години ago

Суд РФ заарештував активи німецького банку Deutsche Bank

Під загрозою опинились також банки Unicredit та Commerzbank Арбітражний суд Санкт-Петербурга наклав арешт на російські…

2 години ago

Які криптовалюти найчастіше використовують злочинці: дослідження

Раніше більшість злочинців використовували біткоїн для розрахунків. Натомість останні кілька років перейшли на стейблкоїни. Це…

2 години ago