Китай відмовляється від російського вугілля,- Bloomberg

Китай почав захищати внутрішній ринок від російського вугілля, що ринув туди після введення європейського ембарго, і згортати роботу з компаніями, які потрапили під санкції США.

 В результаті російські продажі впали в січні–лютому на 22% порівняно з аналогічним періодом 2023 р. до 11,5 млн. тонн, повідомляє Bloomberg з посиланням на свіжі митні дані.

З початку цього року Пекін повернув імпортне мито на російське вугілля. Обмеження торкнулися лише Росії. Постачання продовжували нарощувати Індонезія (найбільший постачальник Китаю) та Австралія, внаслідок чого сукупний імпорт вугілля за перші два місяці цього року зріс на 23%.

Китай скасував мита у травні 2022 р., побоюючись дестабілізації на енергетичних ринках внаслідок війни, розв’язаної Володимиром Путіним в Україні. Євросоюз і Великобританія запровадили ембарго на закупівлі російського вугілля вже у серпні 2022 р., і вітчизняним компаніям довелося терміново переорієнтувати значну частину поставок на схід.

Максимального обсягу сукупний експорт російського вугілля до Азії (Індія теж наростила його закупівлі) досяг у квітні 2023 р., коли, за даними Kpler, було продано 14,69 млн. тонн. Потім постачання скорочувалися, і в лютому цього року, за оцінкою компанії, впали на 21,6% порівняно з лютим 2023 р. – до 8,48 млн. тонн вугілля всіх марок.

Далекосхідні підприємства очікують подальшого зниження цін «через скорочення попиту на ключових ринках збуту, а також введення в січні імпортних мит на російське вугілля в одній із країн Азії», йдеться у лютневому огляді регіональної економіки ЦБ РФ (у січні вартість вугілля, що відправляється з далекосхідних портів на ринки Азії, що знизилася на 10% до IV кварталу 2023 р. і на третину — до IV кварталу 2022 р.). У Сибіру вугільні компанії скоротили видобуток, відчуваючи складнощі з експортом у частині як логістики, так і ринкової кон’юнктури: у грудні видобуток впав на 16%, пише ЦБ.

Ситуація ускладнюється тим, що у лютому США ввели санкції проти СУЕКу, найбільшого виробника вугілля в Росії, та «Мечела». Це підірвало бажання працювати з ними китайських клієнтів, оскільки вони побоюються вторинних санкцій, які можуть обмежити їхній доступ до фінансових та транспортних послуг, пише Bloomberg.

“З огляду на політичну невизначеність, російський імпорт може залишитися на нинішніх рівнях”, – сказав у середу на прес-брифінгу Фен Хуамінь , аналітик Китайської асоціації транспортування та дистрибуції вугілля.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Українцям розповіли, в якій валюті краще тримати гроші: чи варто вкладати кошти в долари

Вкладення коштів у різні активи може допомогти захистити заощадження і навіть заробити на них. Наприклад,…

8 хв. ago

Гонконгом шириться нова смертельна хвороба: померли вже четверо людей

У Гонконзі (адміністративний район КНР) поширюється смертоносна бактеріальна інфекція. Відомо вже про чотири летальні випадки. Як…

20 хв. ago

Затримання “Тринадцятого”: у телеграм-каналі воєнного злочинця справжня істерика

У телеграм-каналі Єгора Гузенка справжня істерика. Так, небайдужі закликають правоохоронців припинити знущання з затриманого. Про…

29 хв. ago

Не до кінця втрачені: вчені виявили незвичайну рису характеру психопатів

Нещодавні дослідження показали, що, хоча психопати часто сприймаються як позбавлені емпатії, вони здатні розуміти емоції…

39 хв. ago

3,5-метровий Дракула з величезними крилами: названо найбільшу істоту на Землі, що літає (фото)

Історія Землі налічує понад 4,5 мільярда років і за цей час вона встигла стати домівкою…

48 хв. ago

Посилки з AliExpress стануть розкішшю: нові правила позбавлять дешевого шопінгу

Голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев під час…

56 хв. ago