Канада визнала Корпус вартових ісламської революції Ірану терористичною організацією

Канада внесла іранський Корпус вартових ісламської революції (КВІР) у список терористичних організацій після багаторічного тиску з боку опозиційних законодавців і членів іранської діаспори.

Про це пишуть CBC та BBC.

«Ця дія надсилає чітке повідомлення про те, що Канада використовуватиме всі наявні в її розпорядженні інструменти для боротьби з терористичним утворенням КВІР», — заявив канадський міністр громадської безпеки Домінік Леблан. 

Він наловив, що іранська влада постійно демонструє нехтування правами людини як всередині, так і за межами країни, а також готовність дестабілізувати міжнародний порядок.

Після внесення КВІР до списку терористів канадська поліція може висунути звинувачення будь-кому, хто підтримує групу, зокрема фінансово, а банки можуть заморозити активи цієї людини. Окрім того, тисячам високопоставлених урядовців Ірану буде заборонено в’їзд до Канади.

Країна роками не могла ухвалити рішення про оголошення КВІР терористичною організацією, попри тиск з боку деяких членів діаспори, зокрема сімей тих, хто загинув внаслідок незаконного збиття рейсу PS752 авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» над Тегераном у 2020 році. Загалом тоді загинули 176 людей.

Зокрема, у 2022-му уряд заявив, що включення Корпусу до списку терористів може несправедливо вплинути на іранців у Канаді, які в минулому мали служити у КВІР.

КВІР

Військова гілка виконавчої іранської влади, згідно з конституцією країни КВІР існує паралельно зі збройними силами Ірану та відповідає за захист Ісламської революції та її звершень.

Корпус вартових Ісламської революції має у своїх лавах приблизно 125 тисяч особового складу, сухопутні, повітряні, та морські сили.

Корпус визнаний у США терористичною організацією з 2019 року. Велика Британія також оголошувала про намір зробити подібний крок.

Ольга Степанова

Recent Posts

Обмежено придатних українців до 25 років не братимуть до війська: що буде з уже мобілізованими

В Україні припинять мобілізацію обмежено придатних чоловіків віком до 25 років. Відповідний указ видасть Міністерство…

7 хв. ago

“Він просто геній”: пілот-віртуоз посадив літак лише з одним робочим колесом в шасі (відео)

Пілот-віртуоз здійснив "хрестоматійну" аварійну посадку на одному колесі. На драматичних кадрах можна побачити, як літак…

16 хв. ago

Стали відомі нові подробиці про загибель батискафа Titan і його екіпажу

Берегова охорона США опублікувала кадри загибелі підводного човна Titan після його смертоносного вибуху в червні…

29 хв. ago

Більшість працівників ТЦК не були на війні, – боєць із 3 ОШБр

У Третій окремій штурмовій бригаді (3 ОШБр) розкритикували жорсткі дії, які іноді застосовують працівники ТЦК,…

36 хв. ago

Генштаб Ізраїлю затвердив план наступу на Ліван – Israel National News

Начальник Генерального штабу ЦАХАЛу генерал-лейтенант Герці Халеві провів оцінку ситуації в північному командуванні за участю…

48 хв. ago

Рослини “розмовляють” одна з одною, і ми зможемо незабаром вивчити їхню мову – науковці

Багато хто сприймає рослини як мовчазні та пасивні, проте сучасна наука показує, що ці зелені…

57 хв. ago