Смерть президента Ірану Раїсі: Time назвав список потенційних підозрюваних

Ебрахім Раїсі був одночасно президентом Ірану і кандидатом у наступники старого фактичного правителя країни, верховного лідера Алі Хаменеї.

Як пише Time, обидві політичні посади пов’язані з підвищеним рівнем ризику, приблизно порівнянним із ризиком подорожі повітрям в Ірані, де безпека авіації, підірвана десятиліттями санкцій і нерівномірним технічним обслуговуванням, забрала життя такої самої кількості високопосадовців в Ірані, як і тіньова війна з Ізраїлем, яка також нависає над загибеллю Раїсі.

“Причину аварії поки що не розслідувано. Але будь-який офіційний висновок буде відкритий для інтерпретації, як і феєрверки, що спалахнули на вулицях Тегерана в неділю ввечері: чи святкували вони напередодні свята, присвяченого народженню Рези, відомого як 8-й імам? Або смерть Раїсі, сумнозвісного жорсткого президента?” – йдеться в матеріалі.

Аварія сталася за два місяці після того, як Іран почав масовану атаку ракетами і безпілотниками на Ізраїль у відповідь на авіаудар, унаслідок якого 1 квітня в Сирії було вбито двох високопоставлених іранських генералів. Початкова відповідь Ізраїлю на безпрецедентну пряму атаку на його територію була настільки приглушеною, що можна вважати її символічною: мішенню була зенітна батарея, що охороняє ядерний об’єкт.

Тих, хто схильний вважати, що катастрофа вертольота – це удар, нанесений Тель-Авівом, місце події наводить на роздуми. Гелікоптер Раїсі впав у гірському лісі недалеко від кордону з Азербайджаном, який є найменш дружнім із сусідів Ірану – почасти тому, що підтримує відносини з Ізраїлем і співпрацює з Моссадом.

Погода також могла бути причиною. Іранська влада повідомила, що спроби виявити місце аварії були ускладнені туманом, вітром і проливним дощем.

Нарешті, є внутрішня політика Ісламської Республіки, відома своєю жорстокістю і в кращі часи, а тим паче зараз, враховуючи постійні чутки, що Хаменеї, який правив 35 років, хворий.

“Смерть Раїсі призведе до кризи наступності в Ірані”, – заявив у неділю в інтерв’ю TIME старший науковий співробітник Фонду Карнегі за міжнародний мир Карім Саджапур, коли ведучі державного телебачення вбралися в чорне вбрання.

“Раїсі та Моджтаба Хаменеї, син 85-річного Верховного лідера, є єдиними обговорюваними кандидатами на місце наступника. В іранській політичній культурі, заснованій на змовах, мало хто повірить, що смерть Раїсі була випадковою”, – вважає Саджапур.

63-річний Раїсі процвітав у цій конспіративній культурі. Назва його політичної фракції – “Асоціація бойового духовенства” – натякає на місце в авторитарній теократичній системі, яка 1979 року прийшла на зміну монархії, що правила Іраном протягом більшої частини XX століття.

Раїсі зробив кар’єру силовика, працюючи прокурором у різних провінціях і демонструючи прихильність до жорсткої лінії. Наприкінці 1980-х років він входив до складу “комітету смерті”, який, на думку правозахисних груп, наказав стратити тисячі політичних в’язнів без суду і слідства.

Страти порушили план наступності Великого аятоли Рухолли Хомейні, шиїтського священнослужителя, який очолив революцію 1979 року, після того, як його власний обурений протеже заявив: “Я сказав, що піду за вами куди завгодно, але я не піду за вами в пекло”.

Замість нього цю посаду обійняв Хаменеї з аналогічним ім’ям, який швидко отримав звання аятоли. За наступні десятиліття Раїсі теж піднявся, зрештою очоливши судову владу, яка підпорядковується безпосередньо лідеру.

Однак у Раїсі не було очевидних політичних прихильників, крім прихильників режиму, які становлять близько 20% 88-мільйонного населення Ірану. Його обрання президентом 2021 року на тлі рекордно низької явки та звинувачень у фальсифікаціях спостерігачі розцінили як сигнал, що “система”, як іранці називають правлячий апарат, більше не вважає виборчі посади необхідним важелем тиску на іранське суспільство, яке обурене спільним правлінням жорстких клерикалів і Корпусу вартових ісламської революції.

Загибель Раїсі – деталі

Президент Ірану Ебрахім Раїсі загинув унаслідок жорсткого приземлення вертольота ввечері 19 травня, повідомило іранське агентство Mehr. “Ебрахім Раїсі потрапив в аварію і прийняв мученицьку смерть, служачи і виконуючи свої обов’язки перед народом Ірану”, – йдеться в повідомленні.

На борту також перебували міністр закордонних справ країни Хоссейн Амір Абдоллахіян, губернатор провінції Східний Азербайджан Малік Рахматі та представник верховного лідера Ірану в Східному Азербайджані аятола Мохаммед Алі Але-Хашем. Усі вони “загинули внаслідок інциденту”, зазначає Mehr.

Ольга Степанова

Recent Posts

Стало відомо, скільки повісток відправили “Укрпошті”

Міністерство оборони за допомогою Реєстру військовозобов'язаних сформувало ще 70 тисяч повісток, які "Укрпошта" відправить військовозобов'язаним. Перші 6…

1 хв. ago

Схоже на казку: експерти назвали італійське місто, яке варто відвідати в жовтні

Якщо вам не пощастило отримати відпустку влітку, це не означає, що відпустка у жовтні не…

9 хв. ago

Зарплати українців зменшаться: вирахують в жовтні заднім числом

Народний депутат Ярослав Железняк заявив, що законопроєкт, який передбачає підвищення податків та військового збору, набуде…

16 хв. ago

Замість 900 гривень — 15 000 $: у Києві евакуатор “вдало” доставив автівку порушника, авто майже вщент

У Києві чоловіка оштрафували за паркування та евакуювали авто, але під час розвантаження, машину пошкодили, і збитки…

25 хв. ago

Війна стане ще більше “справою бідних”: без шансу на бронь та підтримку

Третій рік повномасштабного конфлікту приніс Україні чимало викликів: бізнеси страждають від нестачі робочої сили, а…

33 хв. ago

Чому в машині неприємно пахне та як це виправити: поради від експертів

Часто автомобілі можуть ламатися, однак інколи машина може видавати неприємний запах, який незрозуміло, звідки виникає. Експерти організації…

50 хв. ago