У Чехії чоловік «заробив» мільйони на житлі для українців

У Чехії розгорівся скандал навколо 52-річного чоловіка, якого підозрюють у масштабному шахрайстві з компенсаціями, виділеними на проживання українських біженців. За даними поліції, він отримав майже два мільйони крон (приблизно 3 млн грн) від Плзенського краю, нібито надаючи житло переселенцям. Однак виявилося, що люди проживали зовсім за іншими адресами, що ставить під сумнів легітимність усіх поданих ним документів.

Розслідування, яке зараз триває у місті Рокицани, проливає світло на те, як саме працювала схема. Чоловік, який очолює асоціацію, уклав угоду з місцевою владою, запевняючи, що забезпечує безкоштовне житло для українських біженців. Він подав аж 30 заявок на компенсацію витрат, підсумовуючи близько 1,7 млн крон (більше 3 млн грн). Проте, коли поліція почала перевірку, з’ясувалося, що біженці, вказані у його документах, фактично проживали зовсім в інших місцях, ніж було зазначено в договорах.

Зараз чоловікові загрожує до восьми років ув’язнення за шахрайство. Якщо його провину доведуть, це стане одним із найгучніших випадків зловживання гуманітарною допомогою в Чехії.

Українські біженці у Чехії

Чехія продовжує надавати підтримку українцям, які знайшли прихисток від російської агресії. Однак, політика країни поступово змінюється, вимагаючи від біженців активнішої участі у фінансуванні свого житла. З 1 вересня частина українських біженців втратила право на безкоштовне проживання у гуманітарних помешканнях, навіть якщо вони належать до вразливих категорій населення.

До таких категорій у Чехії належать діти, вагітні жінки, люди похилого віку, особи з інвалідністю та їхні опікуни. За даними Мінпраці Чехії, станом на липень у країні перебувало близько 362 тисяч українців з тимчасовим захистом, з яких гуманітарну допомогу отримували близько 97 тисяч осіб. Із них приблизно 66 тисяч належать до категорій, які вважаються вразливими.

Романчук Микола

Recent Posts

Антициклон принесе потепління: як зміниться погода в Україні

Вже цієї неділі, 20 жовтня, Україну накриє прохолодна погода, з температурою від +9 до +12…

3 хв. ago

США готові виплатити $10 млн за викриття пропагандистів з Telegram-каналу “Рибарь”

Держдеп США готовий виплатити до 10 мільйонів доларів за інформацію, що допоможе ідентифікувати адміністраторів і…

2 години ago

Telegram-бот додатка “Резерв+” міг викрасти особисті дані українців

Telegram-бот додатку "Резерв+" потрапив під хакерську атаку, через що користувачі ризикують втратити свої особисті дані.…

2 години ago

Українцям загрожує кримінальна відповідальність за фейки про мобілізацію

В Україні зростає кількість випадків поширення викривленої інформації щодо мобілізаційних заходів, і тепер це може…

2 години ago

17 українських університетів увійшли до світового рейтингу найкращих вишів світу: список

Сімнадцять українських університетів увійшли до престижного рейтингу найкращих вишів світу, складеного британським журналом Times Higher…

2 години ago

Пенсіонерів попередили по “колючі” штрафи: як не втратити виплати

В Україні Пенсійний фонд почав активніше застосовувати штрафні санкції до пенсіонерів, які не інформують про…

2 години ago