США більше не будуть ключовим союзником України: що планує НАТО

Чи можуть США перестати бути головним союзником України? Такий сценарій набирає обертів після повідомлень про те, що НАТО готується переглянути свою стратегію підтримки Києва. Як інформує CNN, це питання обговорювали на закритих зустрічах Альянсу, де високопоставлені чиновники висловили сумніви щодо майбутньої ролі США.

НАТО хоче перерозподілити тягар підтримки

Згідно з джерелами, Генеральний секретар НАТО Марк Рютте прагне, аби Альянс взяв на себе більше зобов’язань у сфері безпеки України, а не покладався на єдиного союзника — США. “НАТО має бути лідером у цій сфері, а не один партнер,” — так звучить позиція, озвучена представником Альянсу.

Це питання стало особливо актуальним на фоні майбутніх виборів у США, що створюють невизначеність навколо подальшої підтримки України. Міністр оборони США Ллойд Остін під час нещодавньої зустрічі з європейськими колегами зізнався, що хоча у Конгресі є двопартійна підтримка України, майбутнє все ж залишається туманним.

Європа повинна активізуватися: НАТО передає кермо

Зі слів Остіна, стає зрозумілим, що США не можуть передбачити, як зміниться їхня політика після президентських виборів, особливо якщо до влади повернеться Дональд Трамп. Ця невизначеність змусила НАТО діяти — тепер Альянс активніше закликає європейські країни взяти на себе більше відповідальності за підтримку української обороноздатності. Відтак, НАТО консолідує зусилля для підготовки українських військ і надання допомоги, щоб Європа мала більше важелів у цій сфері.

Чи зможе НАТО зібратися до купи?

Проте не все так просто. Один з чиновників Альянсу повідомив, що запроваджений механізм допомоги Україні ще не працює на повну потужність і, ймовірно, залишатиметься в стадії підготовки ще кілька місяців. Європейським країнам доведеться об’єднатися швидко, щоб забезпечити необхідну підтримку, якщо США вирішать знизити свою участь у конфлікті.

Романчук Микола

Recent Posts

Українцям загрожує кримінальна відповідальність за фейки про мобілізацію

В Україні зростає кількість випадків поширення викривленої інформації щодо мобілізаційних заходів, і тепер це може…

3 хв. ago

17 українських університетів увійшли до світового рейтингу найкращих вишів світу: список

Сімнадцять українських університетів увійшли до престижного рейтингу найкращих вишів світу, складеного британським журналом Times Higher…

18 хв. ago

Пенсіонерів попередили по “колючі” штрафи: як не втратити виплати

В Україні Пенсійний фонд почав активніше застосовувати штрафні санкції до пенсіонерів, які не інформують про…

24 хв. ago

Вулицями російського міста блукав ведмідь: що з ним трапилося

У російському місті Петропавловськ-Камчатський, що на Далекому Сході, стався інцидент із ведмедем, який розгулював житловими…

30 хв. ago

З 20 років можна стати солдатом: Нардеп Костенко виступив за зниження мобілізаційного віку

В Україні на тлі війни набирає обертів дискусія щодо зниження віку мобілізації. Секретар Комітету з…

34 хв. ago

У Криму стався блекаут: масштабна аварія паралізувала два міста

У Криму сталась масштабна аварія на електромережі, що залишила без електрики кілька населених пунктів, зокрема…

45 хв. ago